У Кремля немає можливості наступати у бік Києва – оцінки експертів

У разі захоплення російськими окупантами Луганської області наступною метою рашистів може стати захоплення Донецької області та просування у бік Запоріжжя. Ризик нового наступу на Київ зберігається, але у російської армії не вистачає сил для проведення такої масштабної операції.

Про це у коментарі “Апострофу” повідомив керівник військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

“Російський Генштаб розіслав у військові округи наказ про формування додаткових 30 батальйон-тактичних груп. Є відомості, що вони будуть під Курском. Частину цих сил вони можуть залишити на півночі, щоб розосередити наші сили, але основним напрямом для них, швидше за все, залишаться південь та схід України”, – каже Микола Сунгуровський.

За його словами, рашистам уже не вдасться повторити досвід березня, коли окупанти впритул підійшли до столиці.

“У наказі Генштабу РФ, який я згадував, йдеться, що на формування нових БТГ відводиться місяць. На той час ВСУ вже отримає західні системи озброєнь і ми зможемо сформувати додатково ще 2-3 ударні бригади”, – пояснив експерт.

Раніше повідомлялося, що російське командування направило до прикордонної з Україною Курської області війська, техніку, артилерію та ракетні установки. Як повідомив у ході наради губернатор області Роман Старовойт, на територію регіону “вже прибула і перебуває велика кількість особового складу Міноборони, додаткове озброєння у вигляді артилерійських та ракетних установок”.

“Все спрямоване на те, щоб убезпечити мирну та творчу працю жителів Курської області, забезпечити безпеку життя та здоров’я”, – процитувало Старовойта російські ЗМІ.

Якщо додаткові частини дійсно зайшли на територію Курської області, то може йтися про підкріплення для окупаційного контингенту на Донбасі, а не для наступу на Київ, пояснив “Апострофу” військовий експерт Олег Жданов.

“Швидше за все, йдеться про резерв, який піде на схід України для завершення анонсованої Кремлем операції із захоплення Донбасу. Якщо в Луганській області ми на даний момент контролюємо близько 5% території, то в Донецькій області у окупантів справи помітно гірші. І вони постійно потребують підтягування резервів”, – сказав Олег Жданов.

Численні витоки з Кремля підтверджують, що “програмою-максимум” для окупантів залишається штурм та взяття Києва. Попередній наступ на столицю в березні обернувся для них цілковитим провалом. Російська армія змушена була відступити з Київської області, залишивши після себе сліди численних злочинів.

Незважаючи на те, що мета “взяти” Київ спочатку була сумнівною, кремлівське керівництво продовжує плекати “наполеонівські плани” щодо цього.

“Ми все одно їх (українців – “Апостроф”) доколупаємо. Швидше за все, до осені вже все закінчиться”, – заявив “Медузі” один із кремлівських інсайдерів.

Подібні твердження вітчизняні військові експерти вважають нереалістичними.

“Путін ще в 2014 році через Януковича намагався захопити Київ. Не вийшло, і він пішов війною. Зараз в умовах відкритого вторгнення Путін розуміє, що армія РФ видихнулася, і не може більше захопити територій. Тому Москва безпосередньо чи опосередковано через різні сателіти пропонує “переговори” з Києвом, щоб за два-три роки накопичити сили і знову напасти”, – каже Олег Жданов.

Як раніше писав “Апостроф”, влада Київської області не бачить фактичних ознак формування російських військ у Брянській та Курській областях РФ, які могли б знову атакувати столицю України.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *