Саміт НАТО – Україна озвучила вимоги країн Альянсу

Віце-прем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина закликала парламентарів країн-членів НАТО виконати сім необхідних кроків для отримання Україною необхідної підтримки та подальшої ізоляції РФ.

Про це Стефанішина повідомила на відкритті весняної сесії Парламентської Асамблеї НАТО у Вільнюсі, передає її Офіс.

“Хтось боїться поразки Росії або просто не вірить, що вона можлива. Але я прошу вас на хвилинку уявити світ у разі поразки України. Ми, українці, добре знаємо, як виглядатиме перемога Росії, тому що знаємо, як виглядає сьогодні російська окупація. Сотні тисяч українців живуть у страху та терорі. З перемогою Росії не буде надії на безпечне і вільне життя на європейському континенті; правила визначатиме сила, а не міжнародне право”, – наголосила вона.

Віцепрем’єрка назвала сім кроків, які необхідні для допомоги Україні перемогти російський терор:

  1. Торговельне ембарго на імпорт російських енергоресурсів;
  2. Закриття всіх можливостей для обходу санкцій Росією;
  3. Направлення заморожених фінансових ресурсів для компенсацій українській стороні;
  4. Відмова від розрахунків у рублях;
  5. Відключення всіх банків РФ від SWIFT;
  6. Розширення індивідуальних санкцій та візових обмежень проти РФ;
  7. Заборона трансляції всіх пропагандистських каналів Росії.

“Санкції, зброя та підтримка нашої економіки – це ключ до перемоги України у цій війні. А чітка перспектива членства України в ЄС це необхідний крок для підвищення стійкості країни та її подальшої відбудови”, – підкреслила вона.

За словами Стефанішиної, потрібно негайно розірвати ланцюг енергетичної залежності від РФ та забезпечити українську державу всіма видами озброєння, що дозволить перейти від оборони до контрнаступу.

Під час своєї промови вона також нагадала, що Україна подала заявку на членство в НАТО ще у 2008 році.

“Ми її не відкликали і вона залишається чинною”, – уточнила дипломатка.

Раніше ми повідомляли, у Європейському Союзі в черговий раз не змогли дійти згоди щодо шостого санкційного пакета проти РФ. Посли ЄС планують зібратися з цього приводу вранці 30 травня.

Нагадаємо, окремі країни-члени НАТО постачають в Україну озброєння, однак поширюється інформація, що Альянс ухвалив рішення про деякі винятки щодо типів зброї, які не можна надавати на потреби ЗСУ. Таким чином, члени НАТО мають консенсус щодо уникнення ескалації конфлікту з країною-агресором Росією.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *