Битва за Донбас та наступ ЗСУ на півдні – онлайн війни 30 травня та карти бойових дій

Почалася 96-та доба протистояння українського народу російському вторгненню. На ранок понеділка, 30 травня, ЗСУ ведуть бої за Сєверодонецьк, завдали контрудару на Херсонщині, а противник завдав ракетно-бомбового удару по Одеській області.

“Апостроф” продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 29 травня


09:45 Російські солдати готові вбивати своїх генералів, які примушують їх йти в наступ. На Донеччині контрактники РФ ледь не розстріляли генерала Валерія Солодчука та його охорону, які приїхали, аби приборкати бунт і змусити “відказників” продовжувати воювати.

09:30 Стали відомі втрати окупантів на 95-й день війни з Росією.

09:24 29 травня пізно ввечері ЗСУ завдали удару по окупантах у Чорнобаївці під Херсоном. Було підірвано склад боєприпасів ворога, детонація тривала більше години, повідомляє радник Офісу президента Олексій Арестович.

08:50 У центрі Мелітополя пролунав сильний вибух. Є інформація, що поранення зазнала племінниця “гауляйтера” Євгена Балицького – Євгена Зайцева.

8:20 Глава МЗС РФ Сергій Лавров звинуватив Францію у “розпалюванні неонацизму” в Україні та активному постачанні Києву наступальних озброєнь.

07:50 Контратака ЗСУ на адмінкордоні Херсонської та Миколаївської області змусила російські війська перейти до оборони, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW). І хоча цей удар навряд чи поверне значну територію у найближчій перспективі, він зірве російські операції та потенційно змусить Росію розгорнути підкріплення на Херсонщині, яка переважно утримується неякісними підрозділами.

07:40 Вночі й на світанку по Одещині ворог знову наніс 2 ракетних удари. Відчайдушно продовжуючи руйнувати непрацюючий міст через Дністровський лиман, рашисти влучили в ту саму, розбиту раніше колію.

Ударною хвилею пошкоджено кілька приватних будинків неподалік. Постраждалих серед населення нема.

07:00 Підрозділ Зенітних ракетних військ Повітряного командування “Південь” виявило та знищило крилату ракетку типу “Х”, випущену російським стратегічним бомбардувальником з Чорного моря по Одещині.

06:40 ЗМІ та Telegram-канали повідомляють, що російські танки Т-72Б різних модифікацій помічені на залізничному вокзалі у Мелітополі. Раніше у Мелітополь перекидали старі Т-62.

06:20 На Херсонщині воїни ЗСУ пішли у контрнаступ, повідомляє депутат Сергій Хлань. За його словами, на Бериславському напрямку наші герої просунулися на 9 км, окупанти відступають на невигідні для них позиції.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *