Зустріч у форматі Рамштайн – основні тези

Міністри оборони більше сорока країн зібралися на другому віртуальному засіданні контактної групи по Україні – представник США наголосив на згуртованості вільного світу проти агресії РФ.

Про це повідомляє CNN.

Подія відбулася у понеділок, 23 травня, після майже трьох місяців війни в Україні. Варто зазначити, що це друга зустріч контактної групи щодо українського питання після першого засідання наживо минулого місяця у Німеччині на базі “Рамштайн”.

Цього разу учасників стало ще більше: до зустрічі приєдналися представники інших країн – Австрії, Боснії та Герцеговини, Колумбії, Ірландії та Косово. Україну на віртуальній зустрічі представляли Міністр оборони України Олексій Рєзніков, заступник Головнокомандувача ЗСУ та представник Головного управління розвідки.

Засідання відкрив керівник Пентагону Ллойд Остін, який подякував міністрам оборони за участь та підкреслив прогрес, досягнутий після першої зустрічі контактної групи.

“Справа України згуртувала вільний світ. Після вторгнення Росії 24 лютого понад 40 наших союзників і партнерів з усього світу активізувалися, щоб допомоги Україні захистити себе, і сьогодні для нас велика честь вітати на зустрічі лідерів оборони з 44 країн, а також представників НАТО та ЄС”, – сказав Остін.

Він наголосив на оперативній реакції Австралії, Великобританії та Канади, які у найкоротші терміни після попередньої зустрічі надали Україні озброєння.

Він підкреслив, що Австралія та Канада минулого місяця “зобов’язалися надати гаубиці M777, і всього за чотири тижні всі ці системи були доставлені українцям”. Великобританія також поставила ракети Brimstone й нову систему ППО малої дальності в Україну. Остін додав, що інші країни взяли участь у проведенні важливих навчальних місій для українських військових, які наразі “суттєво змінюють ситуацію в режимі реального часу”.

Варто зазначити, що зустріч розділили на три сесії.

На першій буде висвітлено інформацію щодо бойових дій в Україні, використанні міжнародних пожертвувань та про невідкладні бойові потреби України. Друга сесія буде зосереджена на міністрах-учасниках, які будуть оголошувати про прогрес, досягнутий у сфері допомоги Україні. Третя сесія передбачає обговорення можливості та координації з урахуванням того, як країни-партнери виконують пріоритетні вимоги України.

Раніше ми писали, що від онлайн-зустрічі міністрів оборони понад 40 держав світу президент України Володимир Зеленський очікує рішення про передачу американських реактивних систем залпового вогню MLRS.

Також “Апостроф” повідомляв, що за словами міністра оборони США Ллойда Остіна, завершити війну в України може рішення Володимира Путіна – того, хто її розпочав.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *