Зустріч у форматі Рамштайн – названо країни, які готові допомогти Україні

У понеділок, 23 травня, відбувся другий онлайн-саміт Контактної групи з оборони України, до якої входять понад 40 країн-партнерів. 20 з них оголосили про нові пакети допомоги нашій країні у протистоянні російській агресії.

Про це заявив міністр оборони США Ллойд Остін, повідомляє CNN.

Так, Данія вирішила надати Україні пускову установку Harpoon та ракети для захисту морського узбережжя.

Чехія пообіцяла направити “істотну підтримку” Україні, зокрема бойові гелікоптери, танки та ракетні системи.

За словами глави Пентагону, 20 країн “оголосили про нові пакети допомоги в галузі безпеки”, включаючи “надання критично необхідних артилерійських боєприпасів, систем берегової оборони, танків та іншої бронетехніки”.

“Інші виступили з новими зобов’язаннями щодо навчання Збройних сил України та підтримки її військових систем”, – додав Ллойд Остін.

На питання про постачання РСЗВ HIMARS він відповів, що “не хоче забігати вперед процесу” і не готовий назвати конкретні системи.

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі зазначив, що у другому саміті контактної групи взяли участь представники 47 країн. З боку України були присутні в режимі відеозв’язку міністр оборони Олексій Рєзніков, заступник головнокомандувача ЗСУ та представник військової розвідки. Крім того, вперше у засіданні контактної групи взяли участь представники Австрії, Боснії та Герцеговини, Колумбії, Ірландії та Косово.

Проведення третього засідання Контактної групи з оборони України заплановане у Брюсселі 15 червня. Воно пройде під особистим головуванням Ллойда Остіна.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявляв, що очікує від онлайн-зустрічі контактної групи рішення про передачу американських реактивних систем залпового вогню MLRS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *