Вугільна справа – Медведчук розповів про роль Порошенка

Нардеп Віктор Медведчук, якого підозрюють у державній зраді та сприянні тероризму, розповів про налагодження схеми закупівлі вугілля на тимчасово окупованих територіях т.зв. “Л/ДНР”.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Як пише спецслужба нардеп пояснив деталі налагодження у 2014-2015 роках механізму закупівлі вугілля для потреб енергетики України в “Л/ДНР”, практично – у ватажків бойовиків.

“У цьому була задіяна фактично вся верхівка державного апарату, починаючи з президента і закінчуючи міністрами, правоохоронцями і тими, хто безпосередньо реалізовував цю схему”, – пояснив затриманий.

Він назвав прізвища високопосадовців, причетних до “схеми”, – це колишні урядовці, екскерівництво Нацбанку, народні депутати і представники правоохоронних структур.

Також Медведчук розповів про виведення з держвласності частини магістрального нафтопродуктопроводу “Самара – Західний напрямок” для прокачування дизельного палива.

Нардеп деталізував роль у ній колишнього президента. А саме, що той не лише звернувся до Медведчука з проханням сконтактувати з керівництвом РФ, а й забезпечив прийняття необхідних рішень в усіх українських інстанціях.

“Щоб цей трубопровід став приватною власністю, а по факту – власністю самого Порошенка, необхідно було виконати низку дій… Суди, прокуратура, Антимонопольний комітет, Фонд держмайна – всі вони приймали рішення, звісно, необхідні для особистих інтересів президента”, – цитує Медведчука пресслужба СБУ.

Затриманий запевняє, що питаннями трубопроводу він займався на прохання п’ятого президента. За рік роботи трубопровід заробив для його власників вдвічі більше коштів, аніж було вкладено в його викуп – до 42 млн доларів. А з травня 2019 року прокачка дизелю через магістраль припинилася, йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Медведчук перебував під домашнім арештом і втік 27 лютого. Згодом з’ясувалося, що Путін розпочав розслідування можливого розкрадання коштів, виділених на створення “п’ятої колони” – проросійської агентури в Україні. У середині березня у Медведчука було знайдено золотий вагон – копію вагонів компанії “Pullman”, яка виробляє люксові автомобілі та залізничні вагони вартістю 2,5 млн доларів.

Про затримання Медведчука стало відомо тільки 12 квітня.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *