Участь Білорусі у війні в Україні – як Лукашенко вийде із ситуації

Білоруський диктатор Лукашенко суттєво змінює риторику, оскільки опинився у скрутному положенні між залежністю від країни-агресора РФ та розумінням, що путінське військо програє повномасштабну війну проти України, у якій Білорусь фактично теж брала участь. Зараз Лукашенко намагається показати Заходу, що він може бути посередником у переговорах між Росією та Україною.

Про це в етері Апостроф TV розповів російський військовий експерт Юрій Федоров.

Нещодавно Лукашенко радив своїм генералам брати приклад із ЗСУ та формувати територіальну оборону, як це зробили в нашій державі. Разом з цим білоруський диктатор намагається звертатися до Заходу та міжнародних організацій, зокрема ООН, щоб продемонструвати свою готовність до співпраці із Європою та США.

“Справа в тому, що Лукашенко опинився у дуже складному становищі. З одного боку, він дуже тісно пов’язаний із Володимиром Путіним та з Росією. Внаслідок своєї повної залежності від Росії він залучений у війну проти України. Це перший момент. Другий момент полягає в тому, що Лукашенко, мабуть, зрозумів, що Росія перемогти у цій війні не може, і найімовірніше цю війну програє – рано чи пізно. Про це він досить прозоро натякнув в інтерв’ю Associated Press 5 травня, якщо я не помиляюсь. Він розуміє, що й Росія програє, він може бути першим під ударом із боку Заходу. Під ударом я маю на увазі економічні санкції, підтримку опозиції та інше”, – пояснив Федоров.

Коли країна-терорист Росія програє війну проти України, Лукашенко опиниться без захисту, тому зараз активно намагається вивчити уроки цієї повномасштабної війни, наприклад, наказує своєму військовому командуванню та керівникам військово-промислового комплексу бирати маневрену оборону замість важких з’єднань, які Білорусі нав’язує РФ.

Також самопроголошений глава Білорусі різними способами натякає Заходу, що він може стати посередником у переговорах між російською та українською сторонами, напевно, забуваючи, що з території його країни здійснювалися авіаудари по Україні.

“Водночас він не може повністю вийти з-під контролю Москви, тому він одночасно декларує свою відданість Путіну. На саміті ОДКБ він критикував інших лідерів держав, які входять до цієї організації, через те, що вони недостатньо підтримують те, що він називає “спецоперацією”, – війну в Україні. У такому положенні він перебуває і намагається вийти з нього. Але я думаю, поки що в нього нічого особливо не виходить”, – резюмував військовий експерт.

Раніше “Апостроф” повідомляв, що Лукашенко запропонував оригінальний спосіб припинення війни в України, який буде вигідний винятково для країни-агресора Росії.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *