Керівник МІУ розповів про зниження перевезень через війну

В умовах війні з росією в Україні втричі зменшилися обсяги перевезень.

Про це міністр інфраструктури Олександр Кубраков розповів на засіданні Комітету Європарламенту з питань транспорту та туризму (TRAN).

Участь у засіданні, як зазначає очільник Мінінфраструктури у Facebook, надала йому можливість розповісти європейським колегам про реальну ситуацію з транспортною інфраструктурою в Україні.

“Головне завдання зараз — запобігти світовій продовольчій кризі та врятувати український експорт. Спільно з системоутворюючими підприємствами країни ми напрацьовуємо точкові рішення для відновлення ланцюгів постачань, спільно з нашими дружніми сусідами розробляємо чисельні інфраструктурні проєкти, які розширять “вузькі місця” на кордоні та дозволять пришвидшити рух товарів”, — зазначив Кубраков.

Для збільшення транспортного потенціалу залізничного сполучення в найближчий рік планується створити додаткові залізничні термінали на стиках із Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією. Очікується, що це дозволить збільшити перевезення вантажів залізницею хоча б на 50% від довоєнного рівня.

Основний обсяг експорту української продукції з високою доданою вартістю прийняли автомобільні пункти пропуску. Молдова та Румунія відкрили для України бездозвільний проїзд автомобільним транспортом у двосторонньому сполученні та для транзиту територією Румунії.

Наразі відповідні дозволи скасували 12 країн ЄС: Болгарія, Угорщина, Італія, Данія, Латвія, Естонія, Литва, Словаччина, Австрія, Греція, Німеччина.

В МІУ очікують, що таких країн стане ще більше. Миттєво погодили бездозвільний проїзд для гуманітарних вантажів, крім зазначених країн, Польща, Молдова, Чехія, Словенія та Нідерланди.

Кубраков також розповів, що в умовах блокади морських портів створено Дунайський морський кластер. Однак щоб компенсувати заблоковані Чорноморські порти, його потужностей недостатньо. Тому необхідна допомога європейських колег.

“Дякую європейським партнерам за допомогу в процесі налагодження логістики та готовність і надалі працювати разом над відновленням країни”, — резюмував Кубраков.

Під час нещодавньої зустрічі з Повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін Кубраков сказав, що Україна готова працювати над подальшим підвищенням ефективності автомобільних та залізничних пунктів пропуску на західних кордонах.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *