НАТО розширюється – що означає для Росії членство Фінляндії та Швеції в Альянсі

Президент РФ Володимир Путін відкинув Росію у “допетрівську епоху” та закрив “вікно до Європи”. Суттєвою зовнішньополітичною поразкою Кремля стало прагнення Швеції та Фінляндії вступити у НАТО.

Так вважає журналіст Денис Попович, розмістивши відповідний допис у соцмережі Facebook.

Вплив цієї поразки може струсити глибокі історичні пласти російської держави. Щоб зрозуміти це, потрібно повернутися у XVIII сторіччя, в епоху Петра I, котрий 20 років воював із Швецією за вплив на Балтиці. Мова йде про те саме “Вікно у Європу. Можна як завгодно відноситися до Петра I, але не можна не визнати, що його перемога у Північній війні зі Швецією у 1721 році, різко підвищила зовнішньополітичну вагу Росії та зумовила її подальший розвиток як імперії. Це мало відповідні наслідки і для українських земель, і для Туреччини, і для Європи, і для майже всього світу“, – зауважив він.

Таким чином, на переконання журналіста, саме Петро I зробив Росію Росією, без нього це було б темне Московське царство з усіх боків оточене ворогами.

Приєднання Швеції та Фінляндії до НАТО, фактично нівелює дію Ніштадського мирного договору, який було укладено за наслідками переможної для Росії Північної війни 1700-1721 років. Коли Альянс, вже із Швецією та Фінляндією, переведе Росію у ранг своїх ворогів, а цей час вже близько, вплив Росії на Балтиці, який вона з великими труднощами відвоювала у Швеції, буде повністю знівельовано. А петрівське “Вікно в Європу” остаточно зачиниться, переконаний журналіст.

Все це є прямими наслідками абсолютно дебільного рішення про вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. Захопившись псевдоісторичними графоманськими статтями, Володимир Путін фактично загнав свою країну в допетрівську епоху. Історія, а особливо історія Росії, такого не прощає. Путін повинен зникнути. Хоча на свій розділ в підручниках історії він таки напрацював“, – додав він.

Як повідомлялося, у Кремлі пояснили, чим відрізняється ситуація з прагненням Фінляндії та Швеції вступу у Північноатлантичний альянс від такого ж наміру України.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *