Виступ президента України 12 травня – основні тези

У четвер, 12 травня, на 78-му добу війни, розв’язаної Росією проти України, президент Володимир Зеленський традиційно звернувся до нації.

“Апостроф” зібрав ключові тези із виступу глави держави.

Так, президент наголосив, що Росія зазнала поразки стратегічно. Це очевидно всьому світові, а в Кремлі не вистачає сміливості визнати даний факт.

Вони боягузи. І намагаються сховати правду за ракетними, авіаційними та артилерійськими ударами. Тому наше завдання – боротися, поки ми не досягнемо своїх цілей у цій війні. Звільнити нашу землю, наших людей і надійно гарантувати нашу безпеку“, – наголосив Зеленський.

Він згадав про те, що 12 травня відзначається Міжнародний день медичної сестри, у зв’язку з цим вручив державні нагороди і відзнаки представницям цієї професії.

Тим, хто під ворожими обстрілами та у час окупації – не припиняли працювати і рятувати людей: Тетяні Тарасенко, Аллі Чернець та Людмилі Гусак із Сумської Області. Вірі Целик, Оксані Уманець та Ірині Вернигорі з Чернігова. Оксані Баландіній з Луганської області. Світлані Клименко та Марії Адаменко з Київщини. Наталії Абашник з Харкова“, – перелічив нагороджених президент.

Він відзначив умови роботи наших медиків в Центрі дитячої кардіології та кардіохірургії, у Києві, адже новий корпус Центру був збудований в рамках програми “Велике будівництво”.

З початку бойових дій російська армія зруйнувала 570 закладів охорони здоровʼя. Повністю знищила 101 українську лікарню.

\Також він розповів по ракетні удари 12 травня, які завдала Росія.

Сьогодні вночі вони нанесли удар по Чернігівщині – по школах. Звичайно, російська держава в такому стані, що будь-яка освіта їй тільки заважає. Але чого можна досягнути знищенням українських шкіл? Але всі лікарні, які окупанти зруйнували… Всі школи і університети, які вони розбомбили… Всі будинки, мости, підприємства – ми усе відновимо. Окупанти били сьогодні по Полтавщині – по Кременчуку, знову по заводу, щоб у людей не було бензину. По Запорізькій області, по містам і селам Донбасу. Але що це їм дає? Російська стратегічна поразка – очевидна вже всім у світі і навіть тим, хто ще продовжує з ними спілкуватись“, – зауважив глава держави.

Зеленський наголосив, що завдання українців – боротись, поки не буде звільнено українську землю та людей.

Президент розповів, що мав розмову з президентом Фінляндії, з яким обговорили євроінтеграцію України та оборонну взаємодію. Також були перемовини із президенткою Словаччини Зузанною Чапутовою.

Подякував за надану Україні підтримку. Домовились про наступні кроки по всьому спектру відносин: оборона, санкції, економіка – зокрема, імпорт пального, – і подальше зближення з Євроcоюзом“, – зазначив він.

Зеленський переконаний, що потрібно поширювати українські ідеї і розʼяснювати на всіх рівнях – яким саме українці бачать життя Європи і світу після цієї війни, яка змінить все в світовій політиці.

Також він подякував премʼєр-міністру Нідерландів Марку Рютте за звернення до Верховної Ради України.

Це важливий жест підтримки. А ще важливіше те, що Нідерланди адвокатують відмову від російської нафти і готові реалізувати це без зволікання“, – додав президент.

Глава держави підписав укази про нагородження українських захисників: звання Герой України присвоєно полковнику Качуру Роману Володимировичу, командиру 55-ї окремої артилерійської бригади оперативного командування “Схід” Сухопутних військ; держнагородами відзначені 269 українських захисників, з яких 14 – посмертно.

Нагадаємо, що в Організації Об’єднаних Націй ухвалили резолюцію щодо військових злочинів Російської Федерації в Україні. Резолюція Ради ООН з прав людини містить заклик до негайного закінчення війни проти України, припинення атак мирних жителів та об’єктів інфраструктури.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *