Виступ Зеленського перед G7 – відео

Президент Володимир Зеленський запропонував країнам G7 п’ять інструментів для підтримки України в умовах повномасштабної війни з Росією.

Відповідну заяву очільник держави зробив під час саміту “Великої сімки”, який відбувся 8 травня у режимі відеоконференції.

Свою промову Володимир Зеленський почав з новин з фронту. А саме – обстрілу школи у Білогорівці, у якій від ворожих атак ховалися мирні мешканці. Внаслідок потрапляння авіабомби під завалами, ймовірно, загинули десятки громадян.

“Російською бомбою були вбиті 60 людей. Мирних людей. Вони ховалися від обстрілів у будівлі звичайної школи, по якій був завданий російський авіаудар. Робити таке – це наслідувати саме те зло, яке несли Європі нацисти. Ракетні удари по Одесі та інших наших містах – це наслідування того, як нацисти намагалися бомбардувати й бомбардуванням знищити міста Європи”, – продовжив президент та нагадав, що ЗС РФ продовжують чинити масову депортацію українців із окупованих міст.

За словами Зеленського, на сьогоднішній день існує п’ять інструментів для підтримки України в умовах війни з Росією. По-перше, це зброя, яку союзники продовжують постачати до нашої країни. Києву, як зазначив президент, не вистачає ракетних систем залпового вогню, які могли би врятувати мирних мешканців від обстрілів ЗС РФ.

По-друге, це міжнародні санкції против Росії.

“Жодних експортно-імпортних операцій із Росією! Поки Росія витрачає зароблені гроші на руйнування свободи в Україні й у всій Європі, демократичний світ має бути принциповим у захисті самого себе. Маємо шукати, як вплинути на тих політиків і ті компанії, які допомагають Росії обійти санкції… Також усі російські посадовці, працівники силових органів і – що важливо – особливо судді, які працюють на тиранію, мають бути в санкційних списках. Їх поки що там немає. Кожен російський воєнний злочинець має бути притягнутий до відповідальності та засуджений завдяки міжнародній співпраці”, – підкреслив Зеленський і закликав країни Заходу посилити візові обмеження для росіян, що вони не використовували вільний світ для розваг.

Третій та четвертий інструменти, як запевняє президент, це – фінансова підтримка України зараз і відновлення після війни. Зеленський подякував союзникам за програму Ленд-Ліз та “План Маршала”, та зазначив, що для відновлення зруйнованою Росією інфраструктури потрібно буде витратити не менше $600 млрд. Президент також запропонував країнам Заходу взяти шефство над областями, містами чи галузями в нашій країні, які постраждали від війни.

Останній інструмент, який пропонує Україна, це – об’єднання зусиль для гарантування стабільності глобальному продовольчому ринку.

“Якщо у нас буде організація країн – експортерів зерна, які поважають міжнародне право, цінують демократію та прагнуть захищати права людини, зокрема й право на життя та гарантований добробут, – ми зможемо дати стабільність постачанню продовольства й отримати історичну перемогу над голодом”, – резюмував Зеленський під час саміту G7 у відеоформаті.

Раніше ми розповідали, що під час саміту G7 Володимир Зеленський назвав головні цілі України у війні против РФ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *