Санкції проти Росії – ЗМІ дізналися, чому Орбан заступається за РФ

Словацькі ЗМІ звернули увагу на фінансову залежність одіозного угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана від Кремля. Це пояснює його виступи проти санкцій Євросоюзу щодо Росії.

Про це повідомляє словацьке видання InfoDnes.

Європейський Союз підготував шостий пакет санкцій проти РФ, де міститься положення про ембарго на російську нафту. Будапешт блокує це нафтове ембарго, а також саботує відключення від SWIFT російського “Сбєрбанку”.

Прем’єр Угорщини порівнює заборону на російську нафту із застосуванням “ядерної бомби” проти угорської економіки. Він також хоче відстрочки на 5 років на санкції ЄС щодо нафти РФ замість одного року, що зараз пропонується. Політик виступає проти санкцій щодо релігійних лідерів, зокрема Московського патріарха Кирила.

Як з’ясувало видання InfoDnes, у російському “Сбєрбанку”, відключення від SWIFT якого саботує Будапешт, відкрито рахунки угорських компаній, які реалізують спільні угорсько-російські проєкти. Зокрема, будівельні компанії “Market Építő Zrt.” та Duna Aszfalt Zrt.”, власники яких тісно пов’язані з Орбаном – олігархи Іштван Гаранчі та Ласло Сійя.

“Також прем’єр-міністр Угорщини протидіє внесенню до санкційних списків ЄС двох російських олігархів з оточення Путіна: Кантора та Грефа”, – зазначає видання.

InfoDnes пише, що у відповідь на пропозицію Орбана вести конструктивну співпрацю з рештою союзу, Європарламент виступив за глибоке реформування ЄС. Серед пропозицій є скасування принципу прийняття найважливіших та головних рішень одноголосно, оскільки це заважає ефективній роботі Євросоюзу та загальмовує прийняття таких рішень.

Цю ініціативу глава Держдуми РФ В’ячеслав Володін переформулював у “пропозицію відмови від права вето членів ЄС”.

“Думка окремих держав, а значить, їх громадян, більше не враховуватиметься. Як показала ситуація із запровадженням антиросійських санкцій, у країн Євросоюзу немає єдності в цьому питанні. Якщо держави, які входять сьогодні до ЄС, хочуть зберегти суверенітет і відстоювати інтереси своїх громадян, у них залишається лише один шлях — вихід із Євросоюзу”, виступив із пропозицією у відповідь Володін на своєму Telegram-каналі 6 травня.

Як резюмує словацьке видання, одна справа порівнювати заборону на російську нафту із застосуванням “ядерної бомби”, а інша справа – вихід із ЄС, щоб “втішити російських кураторів”.

“Та і який сенс тоді буде Росії від такої Угорщини”, – уточнюється в повідомленні.

Нагадаємо, між Євросоюзом, Угорщиною та Словаччиною існує напруженість через залежність від російської нафти. Проте відмінності у підходах до ембарго на російські енергоносії не мають нічого спільного з емоціями, політичними симпатіями чи ворожістю. Угорщина знайшла причину залишитися на російській нафтовій голці.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Руйнувачі ембарго: хто в Євросоюзі допомагає Путіну

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *