Блокада морського експорту зерна з України – у чому проблема

З України не можуть виїхати близько 25 мільйонів тонн зерна унаслідок блокади чорноморських портів країною-терористом РФ та проблем із інфраструктурою, спричинених повномасштабної війною.

Про це повідомив представник продовольчого агентства ООН Йозеф Шмідхубер, пише CNN.

За його словами, блокада російськими окупантами чорноморських портів України та проблеми з інфраструктурою не дозволяють експортувати майже 25 мільйонів тонн зерна. Оскільки Україна є є однією з найбільших країн світу з виробництва зерна, це спричинить серйозні наслідки для багатьох країн, що залежать від української продукції.

“Це майже гротескна ситуація, яку ми бачимо зараз в Україні. Є майже 25 мільйонів тонн зерна, яке можна експортувати, але яке не може покинути країну просто через відсутність інфраструктури, блокаду портів”,сказав Йозеф Шмідхубер, заступник директора відділу ринків і торгівлі ФАО на брифінгу для ЗМІ в Женеві.

Водночас у липні та серпні новий урожай з’явиться, сказав Шмідхубер, і “незважаючи на війну, умови збору врожаю не виглядають такими жахливими”.

Однак представник продовольчого агентства ООН продовжив, зазначивши, що це дійсно може означати, що в Україні не вистачає потужностей для зберігання, особливо якщо немає “пшеничного коридору”, відкритого для експорту з України”.

Раніше “Апостроф” повідомляв, що росіяни тоннами вивозять зерно з тимчасово окупованих регіонів України подібно до того, як робили їхні “діди” в 1933 для створення штучного Голодомору та геноциду українців.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *