В Україні корупціонерів хочуть звільнити від покарання – про що мова у законопроєкті

В Україні мають намір звільнити від покарання корупціонерів, які ще на засуджені. У парламент внесено законопроєкт, який передбачає на час війни дозволити таким особам поповнити державний бюджет і уникнути відповідальності.

Інформація про проєкт закону міститься на сайті Верховної Ради, його зареєстрували 29 квітня.

Йдеться про проєкт закону №7333, який внесе зміни у Кримінальний кодекс України щодо звільнення від кримінальної відповідальності на період воєнного стану при добровільній компенсації завданої шкоди.

Його авторами є народні депутати від “Євросолідарності” та “Слуг народу”.

Документ передбачає:

  • особа, яка вперше вчинила дії, що містять ознаки злочинів, передбачених статтями 191, 209, 364, 367 Кримінального кодексу звільняється від кримінальної відповідальності, якщо до моменту винесення вироку в справі під час дії воєнного стану повністю відшкодовано завдану шкоду;
  • обсяг шкоди, вказаної в частині 2 статті 45 Кодексу, визначається відповідно до експертної оцінки вартості майна, щодо якого здійснено привласнення, розтрата, заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, чи втрата через недбалість, на момент вчинення таких дій.

У пояснювальній записці вказано, що в час воєнної агресії Росії даний закон є життєво необхідним для поповнення державної скарбниці із приватних джерел.

Ініціативу прокоментував голова правління “Центру протидії корупції” Віталій Шабунін. За його словами, бажання звільнити ТОП-корупціонерів від покарання викликало “справжню єдність фракцій ЄС та Слуг”.

Простою мовою ключовим корупціонерам країни пропонують уникнути відповідальності, якщо ті відшкодують завдану злочином (до війни) шкоду. Це дозволить фігурантам ТОП-справ НАБУ (Приват, Роттердам, Газова справа та сотні інших) замість реального покарання заплатити частину награбованого і спокійно красти далі“, – зазначив він.

За його даними, наприклад, у справі Приватбанку зафіксовано 250 млн доларів збитків, тоді як реально вкрадено близько 5 млрд доларів. Таким чином депутати пропонують колишньому власнику банку Ігорю Коломойському продати частинку своєї нерухомості чи яхту – і забути про претензії правоохоронців.

А при реальному розгляді справи ми могли би конфіскувати всі активи фігурантів і останні змушені були б відбувати реальне тюремне покарання. Натомість депутати хочуть дозволити їм продовжувати красти, заплативши за це частиною вкраденого. Причому частиною невеликою“, – додав Шабунін.

Раніше ми писали, що поліція арештувала елітну нерухомість куми президента РФ Володимира Путіна, дружини народного депутата Віктора Медведчука Оксани Марченко. Активи заморожено в рамках розслідування справи щодо протиправних дій посадовців одного з товариств, де вона є кінцевим бенефіціаром.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *