Генерал РФ Валерій Герасимов приїжджав до штабу під Ізюмом – всі подробиці

Таємний візит начальника Генерального штабу російської армії генерала Валерія Герасимова на східний фронт говорить про проблеми, з якими російські війська зіткнулися на Донбасі. Ціллю його візиту, ймовірно, було бажання керівництва РФ “змінити курс” наступу.

Про це пише The New York Times, посилаючись на інформацію від офіційних осіб США та одного з українських високопосадовців.

Зазначається, що найвищий військовий офіцер країни-агресора, наприкінці минулого тижня дійсно перебував на передових позиціях окупантів на сході країни. Це є свідченням того, що там Росія загальмувала атакувальні дії.

Видання пише, що керівництво України дізналося про поїздку російського генерала, проте не встигло його зловити. Коли ЗСУ атакували одну з позицій, яку відвідав Герасимов (школу №12 в окупованому Ізюмі на Харківщині увечері 30 квітня), він уже виїхав у Росію. Тоді було вбито близько 200 росіян, серед яких – один генерал-майор.

Як кажуть офіційні особи США, Герасимов не мав інформації про напад на базу. Загалом його присутність на передовій вкрай незвичайна і відбувалася на тлі наростаючого безладу у російських військах. Західні експерти кажуть, що навіть попри скорочення цілей – росіяни мають проблемами тилового забезпечення, координації між своїми підрозділами, зіштовхуються із запеклим опором ЗСУ.

Видання зазначає, що Ізюм став оперативною базою для військових РФ, які проводять наступ, спрямований на відторгнення двох східно-українських територій, що межують із Росією (Донбас).

Успішне захоплення цього району стало б “втішним призом” для Кремля після ганебного відходу з позицій довкола Києва… Але навіть на сході прогрес був повільним. Російським військам вдавалося поступово нарощувати успіхи з кожним днем, захоплюючи одні села і втрачаючи інші, оскільки сильно зміцнені українські війська чинили жорсткий опір“, – пише NYT.

Генерал Герасимов є однією з трьох осіб, які з самого початку відповідали за планування ходу війни проти України. Ця сувора ієрархія і є однією з причин, чому війська РФ часто виявлялися нездатними швидко адаптуватися до мінливих умов бою, вважають аналітики.

Також близько місяця після початку війни російській армії не вистачало польового командира, який би керував діями всередині України. Це і призвело до поганої координації між різними підрозділами та службами, загибелі тисяч військових. І тільки у квітні Кремль призначив “досвідченого командира” Олександра Дворнікова (який відомий по війні у Сирії) для спостереження за силами в Україні.

Відтак – таємний візит генерала Герасимова на східний фронт підкреслює проблеми, з якими російські війська зіткнулися на Донбасі, переконані американські офіційні особи.

Як повідомлялося, 1 травня в аеропорту російського Бєлгорода було помічено три транспортні літаки Ту-154 Міноборони Росії. На один із них сів генерал Валерій Герасимов, кажуть журналісти.

Варто зауважити, що у Міністерстві внутрішніх справ прокоментували інформацію про можливе поранення начальника Генштабу РФ Валерія Герасимова. Там зазначили, ймовірно, що російського офіцера не було поранено.

У нас є підтвердження того, що він дійсно там був, у районі Ізюму, але підтвердження того, що він був поранений, у нас немає. Більше того, у нас вже є певні підтвердження, що він не був поранений“, – сказали у МВС України.

Нагадаємо, що українські військові під Ізюмом завдали удару по штабу російських військ, коли там знаходився начальник Генштабу ЗС РФ Валерій Герасимов. Внаслідок артилерійського обстрілу командного пункту 2-ї армії окупантів генерал армії міг отримати поранення та бути евакуйованим у тил.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *