Постачання важкої зброї Україні – німецькі журналісти зробили цинічну заяву

Група відомих німецьких культурних діячів та журналістів закликала федерального канцлера Олафа Шольца відмовитися від постачання Україні важкого озброєння.

Відкритий лист опубліковано у журналі “Емма”, інформує “Європейська правда”.

“Ми сподіваємося, що ви згадаєте свою початкову позицію і більше прямо чи опосередковано не постачатимете важке озброєння Україні. Навпаки, ми закликаємо вас зробити все можливе для якнайшвидшого досягнення припинення вогню; компромісу, який можуть прийняти обидві сторони”, – йдеться у тексті.

Підписанти висловили думку, що президент РФ Володимир Путін порушив міжнародне право, розпочавши повномасштабне вторгнення в Україну, але це не виправдовує “ризик переростання цієї війни в ядерний конфлікт”.

“Постачання великої кількості важкого озброєння може зробити саму Німеччину учасником війни. А російський контрудар може спровокувати необхідність допомоги за договором НАТО, а разом із нею і безпосередню небезпеку світової війни”,висловили свої побоювання автори документа.

Крім того, у листі зазначається, що “ескалація озброєнь, що відбувається під тиском”, може ініціювати старт глобальних перегонів озброєнь із катастрофічними наслідками, у тому числі для охорони здоров’я всього світу та змін клімату.

“Попри всі відмінності, важливо прагнути миру в усьому світі. Моделлю для цього служить європейський підхід до загальної різноманітності”, – стверджується в тексті.

Відкритого листа підписали 28 осіб, у тому числі режисери Андреас Дрезен, Хайке Сандер та Олександр Клюге, письменники Мартін Вальзер та Юлі Зех, артисти кабаре Дітер Нур та Герхард Полт, музикант Рейнхард Мей та журналіст Ранга Йогешвар.

Раніше парламент Німеччини схвалив постачання важкого озброєння для ЗСУ. Постанову назвали “Захист миру та свободи в Європі всебічна підтримка України”, її підтримали переважною більшістю голосів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *