Ленд-ліз – що дасть Україні допомога США у війні з Росією

У Конгресі США переважною кількістю голосів підтримали законодавчий акт про ленд-ліз для України. Документ не лише дозволить постачати Україні необхідні озброєння за спрощеною системою, а й стане політичною основною для діяльності антикремлівської коаліції, яка де-факто була створена під час нещодавньої зустрічі міністрів оборони країн НАТО на авіабазі ВПС США Рамштайн у Німеччині. На яку саме допомогу найближчим часом може розраховувати Україна, а також які політичні наслідки ленд-ліз може мати для нашої країни, читайте у матеріалі “Апострофа”.

Впевненість в Україні

Палата представників США у четвер, 28 квітня, остаточно проголосувала за законопроект про ленд-ліз для України. Законопроект “Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act” підтримали 417 парламентаріїв, проти висловилися лише 10 конгресменів. Примітно, що серед опонентів “українського ленд-лізу” опинилися лише республіканці.

Закон надав президенту СШУ Джо Байдену розширені повноваження щодо передачі або надання в оренду Україні оборонних засобів для “захисту цивільного населення від російського військового вторгнення” та інших цілей. Допомога надаватиметься безкоштовно або з гнучкими умовами за обсягами та строками оплати.

Після прийняття акту президент Байден зобов’язаний протягом 60 днів встановити прискорені процедури постачання в Україну озброєнь, транспорту, матеріальної допомоги та продовольства зі США.

“Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act”, як наполягають вітчизняні спостерігачі, має важливе значення не тільки для Києва, а й для всієї антикремлівської коаліції.

“Політичне значення ленд-лізу полягає в тому, що американський істеблішмент, підтримавши проект, продемонстрував упевненість у перемозі України. Якщо американська розвідка, міністерство оборони, урядові аналітики не були б впевнені у здатності України перемогти, то навряд чи вони рекомендували б Конгресу прийняти такий законодавчий акт. Ми вже спостерігаємо своєрідну конкуренцію на Заході за те, хто і як допоможе Україні. Вважаю, що подібний акт може прийняти і Великобританія”, – зазначив у розмові з “Апострофом” голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Тепер президент США може самостійно визначати перелік та обсяги військово-технічної та матеріальної допомоги Україні в рамках бюджету, затвердженого Конгресом. Судячи з недавніх дій Джо Байдена, Білий дім налаштований на масовану допомогу Києву зброєю та грошима. Для цього президент Байден запросив американський парламент колосальну суму для нашої країни в розмірі 33 млрд доларів.

З них 20 млрд. заплановано на військову підтримку та сприяння у забезпеченні безпеки, 5 млрд. виділяються у вигляді додаткових повноважень на виділення коштів, 6 млрд. – на ініціативу сприяння безпеці України та 4 млрд. – на програму іноземного військового фінансування американського Держдепартаменту.

Що отримає Україна?

Враховуючи вкрай агресивну реакцію Кремля на можливості завезення в Україну західних озброєнь, конкретні дані щодо переліку техніки, термінів та умов постачання будуть засекречені; щоб Кремль не мав шансів хоч якось цьому завадити.

Незважаючи на це, вже відомий попередній список того, що Київ може отримати на зазначені вище 20 млрд доларів:

– танки третього покоління M1A2 Abrams, яка є моделлю основного бойового танка в армії США;

– бойові машини піхоти США M2A3 Bradley та розвідувальні машини M3A3 Bradley;

– самохідні артилерійські установки M109A6 Paladin, обладнані автоматизованою системою управління вогнем, бортовим балістичним обчислювачем та навігаційною системою, що забезпечують автоматичне наведення зброї, приймачем космічної радіонавігаційної системи NAVSTAR;

– реактивна система залпового вогню на гусеничному шасі M270 MLRS, яка здатна запускати по дві тактичні ракети ATACMS (для ураження командних пунктів, пускових установок та засобів ППО), але має можливість для стрільби легшими снарядами з дальністю до 80 км;

– реактивні системи залпового вогню на колісному шасі HIMARS, здатні запускати по одній тактичній ракеті ATACMS (максимальна дальність стрільби до 300 км) або 6 ракет легких ракет від РСЗВ M270 MLRS;

– пересувний зенітно-ракетний комплекс середнього радіусу дії NASAMS 2 спільної розробки Норвегії та США, який у тому числі використовується для знищення крилатих ракет;

– стаціонарний зенітно-ракетний комплекс Patriot, що виконує роль ППО та протиракетної оборони на середніх та великих висотах;

– багатофункціональні легкі винищувачі 4-го покоління F-16 C/D.

Поки що єдиний “недолік”, що в цьому переліку немає більш важких тактичних ракетних комплексів США. Наприклад, MGM-140, які також здатні запускати ракети ATACMS. Швидше за все вони будуть направлені в Україну вже після апробування РСЗВ HIMARS та M270 MLRS.

Навіть з урахуванням таких нюансів, як зазначають військові експерти, така номенклатура постачання може стати суттєвою підмогою для українських захисників.

“Загалом, список складено грамотно. Стоїть завдання скоротити кількість ракетних обстрілів та ударів ворожою авіацією. Україні потрібна зброя, здатна вражати ворога на відстані 40-300 км: зенітно-ракетні комплекси та системи залпового вогню. Як запевняють представники військово-повітряних сил, у наших пілотів не виникне проблем з переходом на F-16. Це важливо, тому що РФ, маючи перевагу в чисельності озброєнь, нав’язує ЗСУ “класичну” лінійну війну. Нашим військам у таких умовах складніше застосовувати “москітну тактику”, яка показала результати в боях на Київщині. Наразі розрахунок на те, що допомога з ленд-лізу дозволить ЗСУ діяти ще більш ефективно в обороні та контрнаступі”, – пояснив у розмові з “Апострофом” військовий експерт, голова Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

США: гра в довгу

Американський Сенат на початку квітня одноголосно підтримав закон, який відновлює дію програми ленд-лізу часів Другої світової війни для допомоги Україні у відображенні російської масштабної агресії. Сенатори підтримали таку пропозицію Білого дому на тлі суттєвих успіхів ЗСУ.

Водночас, рішення надати Україні допомогу з ленд-лізу вказує на те, що американський істеблішмент налаштований “грати вдовгу”. З погляду національних інтересів США йдеться не лише про захист територіальної цілісності України, а й цінностей демократії як такої, яким загрожує агресивний кремлівський режим на чолі з Володимиром Путіним. Саме тому в назві ухваленого Конгресом акту є захист української демократії.

Реакція Офісу президента Володимира Зеленського на підготовку американського закону з ленд-лізу спочатку була позитивною через очевидні причини. Після голосування в Конгресі президент Зеленський подякував своєму американському колезі та конгресменам за підтримку України.

“Дякуємо Джозефу Байдену та американському народу за лідерство у підтримці України в нашій боротьбі з російською агресією. Ми захищаємо спільні цінності – демократію та свободу. Цінуємо допомогу США. Сьогодні вона потрібна як ніколи!”, – зазначив Володимир Зеленський на своїй сторінці у Twitter.

Тепер м’яч на боці Банкової. З одного боку, військово-політичне керівництво має грамотно розпорядитись допомогою, а з іншого – провести суттєву роботу з реформування вітчизняної економіки та системи держуправління.

“США створюють інфраструктуру довгої війни, а ми що робимо? Нашій владі також слід робити кроки у відповідь. Ленд-ліз – це тільки частина тактики виживання держави. Нам потрібна мілітаризована розподілена економіка. Наприклад, не великі нафтобази, в які легко потрапити, а маленькі нафтобази, здатні забезпечити ринок паливом. Необхідна координація та ретельне планування, що і де будувати замість знищеного. Натомість ми бачимо прагнення чиновників жити по-старому, обкладаючи людей черговими обмеженнями, паралельно розподіляючи потоки військової та матеріальної допомоги”, – зазначив у розмові з “Апострофом” є політичний експерт, співзасновник Українського інституту майбутнього Юрій Романенко.

Війна диктує владі та суспільству свої умови. Поки що все складається так, що вітчизняний уряд просто не має іншого виходу, окрім як звільняти захоплені території та відновлювати економіку. З американською допомогою це буде простіше, ніж без неї.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *