Олігархи, що залишили Україну, не повернуть собі впливу

Багато олігархів, які виїхали з країни через повномасштабну російську агресію, такі як Вадим Рабинович, Сергій Льовочкін та Олександр Ярославський, не зможуть відновити свій вплив.

Таку думку висловлено у статті “Льовочкін, Пінчук, Ярославський та інші. Що чекає на українських олігархів, що втекли від війни” на сайті “Ділова столиця”.

Видання зазначає, що серед тих, хто “перечікує важкі часи в повній безпеці”, опинилися впливові люди: “Деякі з них намагаються з-за кордону зображати якусь подобу участі в житті України, а про деяких ось уже два місяці, як зовсім нічого не чути”.

Автори публікації нагадують, з України поїхав 2-й номер рейтингу Forbes Віктор Пінчук: “За даними мера Дніпра Бориса Філатова, заводи Пінчука активно інтегровані у підготовку міста та області до оборони, сам олігарх в Європі іноді виступає із закликами активізувати допомогу Україні”.

“Ще один олігарх, пов’язаний із групою “газовиків” з Партії регіонів та ОПЗЖ, Дмитро Фірташ безвиїзно перебуває в Австрії з 2014 року і повернутися в Україну не може у зв’язку з тим, що перебуває під арештом і чекає на екстрадицію до США, де на нього заведено кримінальну справу”, – йдеться у статті.

Автори статті зазначають, що Ігор Коломойський, хоч і не може виїхати з України через інтерес до нього з боку американського правосуддя, позицію ніяк не висловлює, а Костянтин Жеваго, який в Україні перебуває в розшуку, з минулого року проживає в Дубаї.

“Найбільший харківський олігарх Олександр Ярославський, давно пов’язаний з великим російським бізнесом, зокрема з підсанкційним російським олігархом Олегом Дерипаскою, також втік з України ще перед початком війни. Ярославський залишив батьківщину через резонансну ДТП зі смертельним наслідком. Відразу ж після того, як ця справа набула великого резонансу, олігарх вилетів до Лондона. Тепер він ховається в столиці Великобританії…”, – йдеться у статті.

У березні Ярославський заявив про намір зібрати 1 млрд дол. для відновлення Харкова. Олігарх пообіцяв продати яхту, але жодної активності не проявив, “з огляду на те, що частина бізнес-інтересів Ярославського сконцентрована в районі Харківського тракторного заводу, який знаходиться під регулярним обстрілом, ні волонтери, ні місцеві жителі підтримки дій від олігарха не бачили з першого дня війни”.

“Є всі підстави вважати, що після закінчення війни ні гроші, ні медіаресурси, ні “благодійні” ініціативи не допоможуть тим, хто фактично наплював на країну, відновити у ній свій вплив. І сподіватися, що “війна все спише” теж не варто – будуть ретельно розслідувані, як вже заведені кримінальні справи (стосується Ярославського, Жеваго, Медведчука та інших), так і решта їхніх дій”, – підсумувало видання.

За день до вторгнення Росії 23 лютого Володимир Зеленський провів зустріч з олігархами, на якій попросив їх “показувати приклад і залишатися в країні”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *