Евакуація з Азовсталі – Путін дав згоду ООН

У вівторок, 26 квітня, відбулися переговори генсека ООН Антоніу Гутерріша з президентом РФ Володимиром Путіним, в результаті яких останній дав згоду на проведення евакуації людей з “Азовсталі” за участю ООН та Червоного Хреста.

Про це повідомив речник генсека ООН Стефан Дюжаррик.

У заяві наголошується, що Антоніу Гутерріш та Володимир Путін без свідків обговорили пропозиції щодо гуманітарної допомоги та евакуації цивільного населення із зон конфлікту у зв’язку із ситуацією у Маріуполі.

“Президент дав принципову згоду на участь ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста в евакуації мирних жителів із заводу “Азовсталь” у Маріуполі”, – йдеться у документі.

Також повідомляється, що надалі ця тема обговорюватиметься Управлінням ООН з координації гуманітарних питань та Міністерством оборони РФ.

Варто зазначити, що формулювання російських ЗМІ дещо відрізняється від заяви Дюжарріка. Посилаючись на МЗС РФ, вони пишуть про готовність Росії “розглянути ініціативи ООН щодо полегшення страждань цивільного населення в Україні”. І лише у випадку, якщо, на думку Москви, вони реально сприятимуть цьому.

Крім того, країна-агресор неодноразово зривала досягнуті домовленості щодо відкриття гуманітарних коридорів, починаючи обстріли.

Під час переговорів Путін також ошукав генсека ООН, стверджуючи, що гуманітарні коридори працюють, а на “Азовсталі” немає мирного населення. За його словами, там перебувають “терористи”.

Раніше Росія відмовилася гарантувати режим припинення вогню у Великодню неділю, через що гуманітарний коридор із Маріуполя не запрацював.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *