Війна в Україні – Лукашенко веде гру з Путіним і не впевнений у своїх військових

Президент Білорусі Олександр Лукашенко відчуває загрозу повалення свого режиму руками глави Кремля Володимира Путіна.

Про це в інтерв’ю “Апострофу” розповів білоруський дипломат, посол Білорусі у Польщі у 2002-2008 роках, Франції у 2012-2019 роках, міністр культури Білорусі у 2009-2012 роках Павло Латушко.

Журналіст зазначив, що Олександр Лукашенко все ще не горить бажанням задіяти ЗС Білорусі у наземному вторгненні в Україну, хоча про його домовленості з Володимиром Путіним усі знають. Співрозмовник також поцікавився, якою є ймовірність вступу білоруської армії в протистояння зі ЗСУ.

За словами дипломата, Білорусь як і Росія є країною-агресором. Проте зараз ймовірність участі білоруських ЗС у наземній операції значно менша, ніж це було в перші дні повномасштабного вторгнення РФ.

Свою позицію Лукашко пояснив тим, що з Гомельського та Брестського напрямів вивели достатню кількість російських підрозділів, а самі збройні сили Білорусі навряд чи вирішаться на виконання військових дій самостійно за напрямом на територію України.

“Лукашенко продає історію про загрозу з боку Польщі, Литви та Латвії на територію Білорусі. Нібито НАТО готує відповідні атаки. До речі, буквально кілька днів тому держсекретар ради безпеки генерал Вольфович – це фактично російський генерал у Раді безпеки Білорусі, який народився в Росії і вважається агентом впливу Кремля, – заявив, що “Польща та Литва повинні брати до уваги, що ми знаємо про їхні плани розширення військової інфраструктури”, і що ці об’єкти будуть знищені. І так само будуть жертви серед населення на території цих країн”, – продовжив дипломат в інтерв’ю “Апострофу”.

Таким чином, за словами Лукашка, високопосадовець Білорусі відкрито загрожує сусіднім державам завданням ракетних ударів, і робить це на користь Кремля, реалізуючи спільний план щодо агресії.

Білоруський президент, як запевняє дипломат, розповідаючи Путіну про загрозу з боку Заходу, усвідомлює, що його ВС не виконають того чи іншого завдання. Крім цього, Лукашенко не відкидає можливий перехід військовослужбовців на бік України або штурму президентського палацу в Мінську в рамках перевороту.

“Якщо відбудеться загибель військовослужбовців – це підрив соціальної ситуації в Білорусі, яка вже дуже напружена. Я, до речі, думаю, що Лукашенко після відвідування Далекого Сходу, і про це свідчить недавня нарада, де він зібрав усіх силовиків, швидше за все не отримав бажаного ефекту. За нашими відомостями, одночасно працювала делегація в Москві з економічних питань.Вона повернулася без якихось особливих результатів. Домовленостей поки що немає. Лукашенко відчуває реальну небезпеку, що Путін може піти на його усунення від влади. Я не кажу в даному випадку тільки про фізичне, а в принципі про усунення та усунення його від влади”, – підсумував Павло Лукашко в інтерв’ю “Апострофу”.

Також читайте матеріал “Апострофа”: Доля Лукашенка та майбутнє Білорусі в руках Зеленського – білоруський дипломат

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *