Покарання для чиновників – який строк загрожує за втечу з України

Нардепи хочуть запровадити кримінальні “стимули” для тих чиновників, які не втекли від війни, але потенційно можуть це зробити. Пропонується карати ухильників позбавленням волі.

За наявності обтяжливих обставин у місцях позбавлення волі вони можуть провести до 12 років, пише “Апостроф”.

Так, законопроектом №7268 для чиновників передбачається відповідальність від 5 до 10 років за незаконне перетинання кордону під час дії воєнного стану. А якщо чиновники побіжать групкою та ще й зловживаючи службовим становищем, то у в’язницю можна сісти на термін від 8 до 12 років.

На думку політолога Петра Олещука, кримінальна відповідальність для неповерненців – це більше реакція ВР на настрої у суспільстві, ніж якийсь реальний механізм підвищення обороноздатності.

“Справа навіть не в конкретних чиновниках, а в тому, як таке явище сприймається суспільством. А суспільством це сприймається вкрай негативно. У нас в країні оголошено загальну мобілізацію, всі мають служити країні в тій чи іншій формі. І у громадян одразу виникають питання: а як бути з представниками політичної еліти та людьми, які займають відповідальне становище, чому деякі з них поїхали з країни? Думаю, саме з цим пов’язані законодавчі ініціативи, а не з тим, що чиновники, які виїхали, дуже сильно потрібні в Україні та можуть посилити обороноздатність країни”, – каже “Апострофу” Олещук.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Повернути рядового Ківу: чи потрібні Україні чиновники, що втекли від війни

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *