Оборона Донбасу та обстріли України – онлайн війни 22 квітня – останні новини

На території України триває повномасштабна війна з російськими окупантами вже 58-й день. За цей час ворог втратив у живій силі понад 21 тисячу людей, а також було розбито тисячі одиниць російської техніки.

Останніми днями ворог накопичує сили на Донбасі для того, щоб спробувати взяти в оточення українські війська у Донецькій та Луганській областях.

“Апостроф” продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 21 квітня

_________________________________________________________________

22:30 Міноборони Росії заявило, що на крейсері “Москва” загинув лише один військовослужбовець, а ще 27 членів екіпажу зникли безвісти. Інші 396 членів екіпажу нібито були евакуйовані з крейсера на кораблі Чорноморського флоту, що знаходилися в районі, і доставлені до Севастополя.

22:01 Нідерланди збираються поставити в Україну самохідні гаубиці, Німеччина забезпечить навчання і боєприпаси.

21:45 Бійці 93-ї омбр ЗСУ “Холодний Яр” розгромили колону 64-ї омсбр окупантів, яка відзначилася звірствами в Бучі під Києвом і була представлена до звання “гвардійської”.

21:27 Михайло Подоляк заявив, що тактика і стратегія України – це отримати більше артилерії, важкої бронетехніки і після того нанести дуже потужні контрнаступи по угрупуваннях РФ.

“Окупанти захочуть зайти з Харківської, Донецької та Луганської областей та спробують повоювати з нашими ЗСУ та отримають по зубах”, – сказав радник очільника ОПУ.

21:13 На півночі Херсонщини знищено чергову колону бронетехніки окупантів.

20:57 Цілий день на місці затоплення крейсера “Москва” працювало водолазне судно ЧФ “Комуна”. А надвечір із Севастополя вийшов підводний човен. Не виключено, що до їхніх завдань входить пошук ракет з ядерними боєголовками.

20:40 Генсек ООН Антоніу Гутерріш 26 квітня відвідає Москву, щоб зустрітися із президентом РФ Володимиром Путіним. Він сподівається поговорити, що можна зробити для встановлення миру в Україні. Офіс генсека також пов’язується з українським урядом щодо можливого візиту до Києва.

20:20 За 5-6 кілометрів від Маріуполя, поруч з селом Виноградне, супутник зафіксував ще одну братську могилу, розміри поховання становлять 45 на 25 метрів.

А радник мера Маріуполя Петро Андрющенко заявив: “Це знову підтверджує те, що окупанти влаштовують збирання/поховання/кремацію загиблих маріупольців у кожному районі міста”.

19:57 Якщо Путін застосує в Україні ядерну зброю, ціна для РФ буде астрономічною, заявила заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд.

19:32 На чергових українсько-російських переговорах Київ висунув Москві ультиматум з приводу неприпустимості проведення псевдореферендумів на окупованих територіях, погрожуючи вийти з переговорного процесу.

19:02 Під Мар’їнкою окупанти влаштували бунт і відмовилися воювати: ФСБ розстріляла прапорщика, який не зміг їх заспокоїти.

18:40 Окупанти 22 квітня зайшли до ще двох територіальних громад у Херсонській області – Великолепетиської та Горностаївської.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог штурмує Попасну і втратив боєздатність на Запоріжжі: зведення Генштабу ЗСУ на вечір 22 квітня

18:10 Бельгія передасть Україні 200 одиниць протитанкової зброї, 5 тисяч автоматів, 3800 тонн пального.

18:02 Фото підбитих російських танків у Бєлгороді опублікувало видання The Sun. Журналісти нарахували 57 одиниць виведеної з ладу броні, з яких 17 танків. Цікаво, що знімки зробив український БПЛА “Лелека”.

17:50 У Харкові прилетіли ракети в один з найбільших ТЦ, — повідомляють місцеві телеграм-канали.

17:30 Президент Туреччини Ердоган має намір провести телефонні переговори із Зеленським і найближчими днями і сподівається, що це призведе до зустрічі лідерів у Стамбулі, щоб покласти край російсько-українській війні.

17:10 Українські захисники знищили КамАЗ окупантів з осколково-фугасними керованими снарядами 3ОФ39 “Краснопіль”. Це – коректований артилерійський боєприпас калібру 152 або 155 мм. Призначений для ураження броньованих цілей та військових об’єктів з першого пострілу.

16:30 Президент Володимир Зеленський записав новий відеозвернення щодо 58-го дня війни з російськими окупантами.

“Страсна п’ятниця, зазвичай у такий день ніхто не працює, окрім наших героїв, наші захисники, наші волонтери, наші медики – їм треба, бо вони захищають святі речі: нашу землю, наших людей, нашу державу. Слава Україні!” – сказав президент.

16:05 У Міноборони заявили, що командування окупантів визначило вигідні місця для головних ударів. Найбільша активність окупантів спостерігається в напрямку Ізюм – Барвінкове, в районі вузлової залізничної станції “Попасна”, Сєверодонецького урбанізованого району, міста Маріуполя та на ділянці дороги Запоріжжя – Донецьк.

15:40 В районі Вірнопілля під Ізюмом окупанти спробували прорвати оборону наших військ силами до механізованої роти за підтримки танків. Атаку відбито, ворог втратив три танки, три БМП і до 50 особового складу.

15:21 Росія перестала приховувати свої імперські амбіції, оголосивши про плани захопити схід та південь України . Ця заява розкрила справжню мету війни, розв’язану Москвою.

Про це повідомляє Міністерство оборони України.

“Вони (росіяни – ред.) перестали це приховувати”, – йдеться у Twitter відомства.

У Міноборони додали, що сьогодні командування російських “мародерів, ґвалтівників та вбивць” визнало, що метою “другої фази” війни є не перемога над міфічними нацистами, а просто окупація сходу та півдня України.

14:45 Голова Євроради Шарль Мішель заявив у своєму Twitter, що провів телефонні переговори із Володимиром Путіним.

“Дзвінок із Президентом Путіним.

Гуманітарні коридори в Маріуполі та інших обложених містах мають бути негайними, особливо з нагоди православного Великодня», – написав Мішель.

14:22 Перше фото з місця падіння літака Ан-26 у Запорізькій області.

13:48 У Гостомелі горить Свято-Покровська церква.

13:14 Брифінг заступник глави ВП Кирила Тимошенко:

– продовжується відновлення інфраструктури в Київській області: Ірпінь, Гостомель, Буча, Ворзель, Бородянка;

– Внаслідок ракетного удару по Броварах без електроенергії залишилися 72% міста. На даний момент все відновлено у повному обсязі;

– У Бучі поступово відновлюється водопостачання та мобільний зв’язок. Також почалося відновлення вікон у будинках;

– У Харківській області йде відновлення газопостачання, водопостачання, електроенергії.

– Понад місяць у Чернігівській області точилися бої. Пошкоджено понад 600 км доріг та 20 мостів. На даний момент шляховики працюють над відновленням та організовують тимчасові об’їзди.

– У Сумській області проводиться тимчасове підключення до електромереж, щоб якнайшвидше повністю відновити подачу електроенергії.

13:00 Служба безпеки України не відкидає, що російська сторона готує провокації на Великдень. Тож просить людей не створювати натовпу у церквах.

12:17 Українські засоби протиповітряної оборони збили дві російські ракети над Кіровоградською областю. Повітряні цілі були вражені ще вчора.

12:00 Аварія літака біля Запоріжжя:

Сьогодні о 09:00 у районі Михайлівки Запорізького району впав літак АН-26, який, за попередньою інформацією, належав Україні. Повітряне судно виконувало технічний рейс. Наразі відомо про одного загиблого та двох поранених. Кількість екіпажу та причини падіння з’ясовуються. За попередньою і поки не підтвердженою інформацією, літак зачепив електроопір, внаслідок чого спалахнув двигун. На місці події працює ДСНС та відповідні органи.

11:45 Наслідки сьогоднішнього обстрілу Слов’янська. Пошкоджено близько 20 будинків.

11:29 Росія вперше з початку війни відкрито позначила свої військові цілі: захоплення Донбасу та всього півдня України аж до Придністров’я.

Тобто російська армія спробує відрізати Україну від моря.

Про те, що спроба завдати удару буде не лише на Донбасі, а й на півдні країни раніше заявляли і західні експерти. Не відкидали такого варіанта і українські військові.

10:20 Сьогодні вранці у Вільнянському районі Запорізької області впав літак Ан-26. Повітряне судно виконувало технічний рейс. Є постраждалі. Обставини з’ясовуються. Подробиці згодом.

10:05 У Лимані на Донеччині обстріляли лікарню. Судячи з наявних кадрів, внаслідок обстрілу почалася масштабна пожежа.

9:49 Втрати окупантів на війні на ранок 22 квітня

9:32 Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що відновлення України після війни з Росією коштуватиме довгострокову перспективу 600 млрд доларів, його слова наводить агентство Bloomberg.

Потреби України у короткостроковій перспективі Шмигаль оцінює у 4-5 млрд доларів на місяць.

Також глава уряду закликав членів МВФ пожертвувати на відновлення України 10% резервних активів, отриманих від Фонду.

9:07 Гуманітарних коридорів сьогодні не буде, повідомила Ірина Верещук.

9:00 Президент Франції Еммануель Макрон заявив в інтерв’ю виданню Corriere della Sera, що запровадження ембарго на російський газ у країні на порядку денному не стоїть.

8:54 Партизани знищили вже близько 100 окупантів у Мелітополі – мер міста Іван Федоров.

“За даними розвідки, підтверджено знищення 100 окупантів. Окупанти намагаються знайти хоч когось, але не можуть, адже проти них весь Мелітополь”, – заявив Федоров.

8:15 Президент Світового банку Девід Малпасс заявив, що фізична шкода будинкам та інфраструктурі України внаслідок вторгнення РФ і війни вже досягла приблизно 60 мільярдів доларів. Сума зростатиме у міру продовження бойових дій.

7:45 Близько 50 разів російські окупанти обстріляли Харків та область минулої доби, повідомив голова Харківської ОВ Олег Синегубов

7:32 Російські війська збираються оточити українську армію на сході, наступаючи на південь від Ізюму та на північ від Донецька, — карта The New York Times

За даними видання, незважаючи на пожвавлення бойових дій, повномасштабний наступ на схід Росії ще не розпочався. Окупанти поки що вдаються до ракетного обстрілу, далекобійної артилерії та невеликих загонів, які промацують українську оборону.

Жодна із сторін війни, як пише видання, не має очевидної переваги

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *