Бої за Донбас та Маріуполь, наступ на Запоріжжя – онлайн війни 20 квітня – останні новини

56-й день на території України триває повномасштабна війна із російськими окупантами. Росія зазнає нищівних втрат, але продовжує накопичувати війська для наступу на Донбас.

Також станом на ранок 20 квітня ворог активізувався у Запорізькій області, щоб просунутися у північному напрямку та спробувати взяти в оточення українські війська у Донецькій та Луганській областях.

Загалом ніч пройшла спокійно, хоча увечері 19 квітня ворог традиційно завдав ударів з повітря по Харкову та Миколаєву.

“Апостроф” продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 19 квітня

_________________________________________________________________

23:58 Велика Британія відправляє в Україну броньовані ракетні установки ППО Stormer HVM. Вони озброєні ракетами Starstreak для поразки літаків і вертольотів, що низько летять. Також ці британські ЗРК можуть пересуватися по вологому в’язкому ґрунту.

23:45 У Німеччині загострюється політична боротьба навколо поставок зброї Україні. Опозиційний німецький блок ХДС/ХСС планує наступного тижня внести до Бундестагу проект резолюції про постачання Києву важкого озброєння – якщо такого рішення не ухвалить канцлер Шольц, повідомляє Spiegel.

23:32 На морському узбережжі в Одесі хвилями прибиває безкозирки матросів одного з відомих російських кораблів. Втрат немає?

23:25 Після обстрілу Харкова ввечері на Салтівці спалахнули дві багатоповерхівки, також горять припарковані машини у дворах.

23:15 Під Кривим Рогом окупанти обстріляли з “Градів” два населені пункти – Зеленодольськ та село Велика Костромка. Є проблеми з енергозабезпеченням.

23:00 У Херсоні почали з’являтися листівки, адресовані російським окупантам:

22:45 Головне управління розвідки МО України отримало аудіоперехоплення розмови окупантів, в якому йде мова про наказ вбити усіх військовополонених ЗСУ в районі Попасної.

22:40

22:25 Нидерланды поставят в Украину гаубицы PzH 2000, а Германия – боеприпасы для них, сообщает Bloomberg.

22:16 Президент Володимир Зеленський записав нове звернення за підсумками 56-го дня війни з Росією. Він заявив, що ситуація на сході та півдні України залишається максимально жорсткою. Окупанти не полишають спроб за рахунок нового масштабного наступу вибороти хоч якусь перемогу для себе.

22:07 Українські військові на Херсонщині мають чисельну перевагу над окупантами, які кидаються на наші кулемети, виконуючи наказ нового командувача силами вторгнення Олександра Дворнікова, заявив Арестович.

22:00 Великий наступ російської армії на сході ще не почався, вважає секретар РНБО Олексій Данілов. За його словами, вчорашні бої на території Донецької, Луганської та Харківської областей були спробою зазнати міцності ЗСУ.

21:35 В Миколаєві знову звучать вибухи. Містян закликають залишайтесь в укриттях або дотримуватися правила двох стін. “Тримайтесь подалі від вікон!” – попереджає мер Олександр Сєнкевич.

21:20 Генсек ООН Антоніу Гутерріш хоче зустрітися з лідерами Росії та України в Москві та Києві, щоб досягти миру. Проте станом на сьогодні його прес-секретар Стефан Дюжаррік заявив, що ООН не отримав відповіді.

20:50 Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова на будь-який формат обміну своїх заблокованих РФ цивільних та військових у Маріуполі на росіян.

20:35 Заступник командира полку “Азов” капітана Святослав Паламар (друг “Калина”) зробив заяву з приводу евакуації цивільного населення та військового гарнізону з Маріуполя.

  • Військові не згодні на здачу у полон. Але вони готові евакуюватися у третю країну чи за її сприяння, зберігаючи особисту стрілецьку зброю.
  • Ще одна умова – їм дадуть забрати тіла загиблих.
  • Українські переговорники Подоляк та Арахамія згодні приїхати до Маріуполя, якщо туди прибудуть їхні російські колеги Мединський та Слуцький – щоб вирішити питання виходу гарнізону та мирних мешканців.
  • Замкомполку пояснив також, чому цивільні в “Азовсталі” не виходять, коли РФ відкриває “зелені” коридори для них.
  • Люди бояться обстрілу, який не припиняється під час заявленого режиму тиші.

20:10 З території Росії Сумську область обстріляли з “Градів”, Чернігівську – з мінометів. Снаряди влучили поряд з населеним пунктом Сеньківка, над місцевістю постійно кружляв ворожий безпілотник.

20:07 Мінфін України підрахував, що для підтримки функціонування економіки потрібно 5 млрд доларів на місяць, заявила директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва.

20:00 80% території Луганської області під контролем Росії, заявив губернатор області Сергій Гайдай.

19:40 Біля міста Оріхова на Запоріжжі, за 160 км від Маріуполя, стоять автобуси, які чекають команди на евакуацію мешканців Маріуполя та тих, хто хоче виїхати з Бердянська.

19:15 На Харківщині біля населеного пункту Дібровне противник провів атаку, яка має частковий успіх. На цьому напрямку окупанти помічені у військовій формі українського зразка.

19:05 Президент Зеленський не підтвердив отримання Києвом російського варіанту мирного договору.

18:45 Україна підтримує ініціативу генерального секретаря ООН Антоніо Гуттеріша запровадити Великодню чотириденну “гуманітарну паузу” в Україні, заявив МЗС.

18:00 Байден розпорядиться відправити Україні озброєння ще на 800 млн доларів, повідомляє Bloomberg.

17:35 Україні може бути поставлено важке озброєння, заявив голова комітету Бундестагу ФРН із зовнішньої політики.

17:25 СБУ викрила на Харківщині склад із боєприпасами та запчастинами на 200 мільйонів доларів:

  • 60 повнокомплектних танкових двигунів.
  • Велику кількість запчастин і комплектуючих до бронетехніки.
  • 26 керованих ракет класу «повітря-повітря».
  • Усе знайдене вже передали на потреби Збройних сил України.

    17:20 У Маріуполі бійці 36-ї окремої бригади морської піхоти спільно з іншими підрозділами ЗСУ та Нацгвардії під час спецоперації успішно евакуювали прикордонників та поліцейських на “Азовсталь”.

    16:45 У Маріуполі загинула 91-річна Ванда Об’єдкова, яка пережила німецьку окупацію.

    16:30 Ірпінь поступово повертається до мирного життя. У місті, де окупанти пошкодили до 70% будівель житлових та громадських будівель, прибирають вулиці, лагодять фасади, склять вікна, проводять розмінування і навіть змінюють автомобільну гуму.

    16:00 В Ірпені під Києвом сапери знешкодили потужну авіабомбу, яку окупанти скинули на місто, але вона не розірвалася. Довелося підривати на місці, у районі військового шпиталю.

    15:05 Виробник дронів-камікадзе Switchblade подарував Україні 100 безпілотників Quantix Recon.

    13:51 За даними українських прикордонників, понад 1 млн громадян повернулися до України з-за кордону

    13:45 У Бердянську Запорізької області російські військові отримали місцеву владу готувати концерти до 9 травня.

    Про це повідомляє Запорізька ОВА.

    “Приходили представники РФ до наших будинків культури і вимагали проведення концертів, приурочених до 9 травня”, – заявив тимчасово виконуючий обов’язки мера Бердянська Олександр Свідло.

    13:34 З початку повномасштабного вторгнення Росії із Миколаєва виїхало 40% населення. У той же час статистика щодо тих, хто залишив місто, не ведеться.

    1 2:50 Володимир Путін може відвідати одну із лікарень, де зустрінеться з військовими, які побували в Україні — повідомлення Кремля

    12:40 Сьогодні, 20 квітня, в Одесі були чутні вибухи. Це була робота систем протиповітряної оборони.

    Про це йдеться у повідомленні спікера Одеської ОВ Сергія Братчука.

    12:10 Мер Маріуполя Вадим Бойченко знову закликав маріупольців евакуюватись із міста.

    Сьогодні о 14:00 розпочинається евакуація з Маріуполя до Запоріжжя. Визначено точку збору та посадки людей в автобуси – вулиця Таганрозька навпроти Пивзаводу.

    З подальшою додатковою посадкою людей у двох локаціях:

    – Проспект Перемоги, 1 біля заводоуправління Азовсталі

    – Бульвар Шевченко на кільці біля Порт-Сіті.

    Маршрут руху колони: Маріуполь – Мангуш – Бердянськ – Токмак – Оріхів – Запоріжжя.

    11:56 В Ізраїлі підтвердили готовність провести в Єрусалимі зустріч президента України та РФ Володимира Путіна. Там також заговорили про можливість зустрічей делегацій.

    11:17 “Укрпошта” оголосила про припинення продажу легендарних марок із російським військовим кораблем у відділеннях. Усього було продано близько 700 тисяч одиниць.

    11:00 Українська делегація на чолі з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем перебуває у США.

    Цю інформацію підтвердив в ефірі телемарафону UA разом радник президента з економічних питань Олег Устенко.

    “Вчора там уже працювали і наш голова НБУ Кирило Шевченко, і голова Мінфіну Сергій Марченко. Ведуться переговори, і одне з питань, яке обговорюється, – це питання макрофінансової підтримки України, є кілька різних треків, які можуть бути залучені”, – уточнив Устенко. .

    10:45 Україна не отримувала нових літаків від партнерів – Командування Повітряних Сил ЗСУ

    Повідомляється, що запчастини та комплектуючі для відновлення та ремонту парку літальних апаратів справді отримали. Це дозволить привести до бойового стану більше техніки.

    10:15 Росія продовжує нарощувати сили на східному кордоні України, а на Донбасі посилюються бойові дії, оскільки російські війська намагаються прорвати оборону України, повідомляє британська розвідка.

    За інформацією розвідки Британії, активність російської авіації на півночі України, ймовірно, залишиться низькою після виведення військ РФ з Київської області, проте ризик ударів високоточною зброєю по пріоритетних об’єктах на всій території країни зберігається.

    “Російські атаки на міста по всій Україні показують намір РФ спробувати завадити пересуванню українських підкріплень та озброєнь на схід країни”, – йдеться у звіті розвідки.

    9:46 Вадим Бойченко, мер Маріуполя, в ефірі телемарафону UAразом, про евакуацію громадян із міста:

    “Потрібно ще попрацювати, щоб коридор відбувся – те, що ми сьогодні чуємо про 90 автобусів і 6 тисяч громадян, які зможуть доїхати до Запоріжжя, – це попередньо.

    У місті зараз залишилося понад 100 тис людей, які чекають на евакуацію, – каже Бойченко. – Десь упродовж години стане ясно, чи відбудеться маршрут і чи поїдуть автобуси заповненими, а не порожніми”.

    9:24 З початку вторгнення РФ в Україну загинуло 205 дітей, ще 373 дитини травмовані.

    Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

    9:10 Ірина Верещук повідомила, що сьогодні діятимуть гуманітарні коридори лише з Маріуполя.

    “Нам вдалося попередньо домовитися про гуманітарний коридор для жінок, дітей та людей похилого віку.

    Збір у Маріуполі сьогодні, 20 квітня, з 14:00 на перетині вулиць Таганрозької та 130-ї Таганрозької дивізії.

    Колона рухатиметься за маршрутом: Маріуполь-Мангуш-Бердянськ-Токмак-Оріхів-Запоріжжя.

    Враховуючи дуже складну безпекову ситуацію, під час дії коридору можуть відбуватися зміни. Прошу слідкувати за відповідними офіційними повідомленнями», – написала Верещук.

    8:37 В Одесі та області минула ніч пройшла без ворожого обстрілу, і ситуація під контролем Сил оборони. Також у регіоні триває робота з виявлення та нейтралізації російських диверсантів.

    8:10 Великобританія виділила Україні 400 мільйонів фунтів стерлінгів та гарантує кредит від Світового банку розвитку на суму 1 мільярд доларів. Про це заявила постпред Великої Британії при ООН Барбара Вудворд.

    7:55 У Генеральному штабі ЗСУ розповіли про оперативну обстановку на фронтах на початок 56 діб війни Росії проти України. Противник намагається продовжувати наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької та Луганської областей.

    7:32 Ірландія закликала РФ до негайного гуманітарного припинення вогню.

    Ірландський міністр зазначив, що нещодавно відвідав Україну та особисто бачив руйнування у Бучі та наслідки звірств військ РФ.

    У своєму зверненні до РБ ООН він заявив, що “єдина зброя, яка у нас є – це дипломатія, діалог, факти, колективне керівництво і, що найважливіше, загальна відданість міжнародному праву та Статуту ООН”.

    6:43 На сайті міністерства оборони РФ опубліковано пропозицію про здачу в полон, адресовану українським захисникам Маріуполя, які зараз тримають оборону на металургійному комбінаті “Азовсталь”.

    “Збройні Сили Росії, керуючись суто гуманними принципами, знову пропонують “бойовикам націоналістичних батальйонів та іноземним найманцям” з 14:00 20 квітня 2022 р. припинити бойові дії та скласти зброю”, – йдеться у заяві.

    Також у зверненні йдеться про те, що з 13:30 росіяни нібито готові оголосити “режим повної тиші” та “гарантують” його дотримання.

    6:37 На території Запорізької області російські війська розпочали масований наступ. В ОВА закликають людей евакуюватись із прифронтових населених пунктів.

    Про це голова Запорізької ОВА Олександр Старух сказав в ефірі телемарафону разом.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *