ФДМУ звільнило замішаний у скандалах менеджмент ОГХК

На початку квітня керівництво Кабінету Міністрів України та Фонду держмайна провело ротацію ТОП-менеджменту ОГХК. Замість Єгора Перелигіна, в.о. голови правління призначено Владислава Іткіна. Несподіваність і непублічність кадрового рішення може бути обумовлена тим, що попередній глава правління не виправдав довіри і допустив низку прорахунків у роботі.

Про це пишуть “Економічні новини“.

За словами авторів матеріалу, екс-керівник держкомпанії “створював режим сприяння” для трейдерів, які постачали продукцію на підсанкційні території – “Estream” (Естонія), “Sic Luceat Lux” (Угорщина) та “Grover Metalloys” (UK).

“Вказаним компаніям Перелигін забезпечував режим найбільшого сприяння, найчастіше, на шкоду великим легальним експортерам, а також інтересам національної безпеки. Показово, що після вимушеного місячного простою в лютому перші березневі відвантаження продукції ОГХК були на користь трейдерів з явними зв’язками на території ці постачання навіть у період активних бойових дій”, – йдеться у матеріалі.

Як стверджують автори, компанія Estream (Естонія) має зв’язки із “Літпром” із Санкт-Петербурга. Керує компанією “Estream” громадянин Росії Булохов Олександр, а його батько – Булохов Миколай, є директором “Літпрому”, а “Sic Luceat Lux” (Угорщина) має ознаки фіктивності. Її основними контрагентами та вантажоодержувачами у 2021-2022 значаться ТОВ “Редметконцентрат” (Москва), ТОВ “Нерудна компанія” (Білгород), ТОВ “Мінко Рус” (Білгород) та ін.

Компанія “Glover Metalloys”, за інформацією авторів, є “черговою ринковою реінкарнацією скандальних екс-ТОП-менеджерів ОГХК Журило та Перцева”, щодо яких проводяться розслідування НАБУ, а також пов’язана з діяльністю офшорних компаній “Bolwerk” та “Defessa”, які злочинним шляхом заволоділи коштами ОГХК у розмірі 38 млн доларів. Крім того, “Glover Metalloys” була помічена у реалізації нелегальних схем постачання продукції Демуринського ГЗК споживачам із РФ, зокрема філіям російської держкорпорації “ВСМПО-Авісма”, що має відношення до ОПК РФ.

“Без серйозного лобізму і стороннього втручання Estream, Sic Luceat Lux і Glover Metalloys ніколи не пройшли б діючі на ОГХК внутрішні процедури контролю та моніторингу контрагентів, такі як комплаєнс, Performance Bond тощо”, – вважають журналісти і висловлюють надію, що реакція ознаки зловживань стануть звичайною державною практикою, а не лише екстреним заходом воєнного часу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *