Битва за Донбас – зведення Генштабу ЗСУ про ситуацію на 19 квітня

Російські окупанти активізували наступ уздовж усієї лінії зіткнення на Сході України. Ключові сили супротивника кинуто на прорив оборони української армії на Луганщині та Донеччині, встановленні контролю над Маріуполем.

Про це йдеться у зведенні Генштабу Збройних сил України станом на 19 квітня.

Ситуація за напрямками

Слобожанський та Донецький операційні райони: за окремими напрямками противник проводить наступи та штурм. Продовжує перекидати в Україну військову техніку та зброю, бойові підрозділи та підрозділи забезпечення із центру та сходу РФ. Розгортають логістичні центри, створюють польові бази для ремонту пошкодженої техніки.


Слобожанський напрямок:
продовжується часткове блокування Харкова. Задля організації системи протиповітряної оборони наступального угруповання перекидають додаткові зенітні ракетні дивізіони ЗРК “Тор” на Харківщину. Розгорнули зенітні ракетні дивізіони С-400 та С-300 у прикордонних районах Білгородської області для прикриття ключових пунктів управління та тилових районів.

Ізюмський напрямок:
противник проводить наступ на лівому березі р. Сіверський Донець. Там створив систему основних та запасних вогневих позицій реактивної і стовбурової артилерії для підтримки наступу.

Донецький та Таврійський напрямки:
активізували наступ вздовж усієї лінії зіткнення. Головно – сили кинуто на прорив оборони Луганщини та Донеччини, утримання сухопутного коридору з окупованим Кримом. У певних районах Запоріжжя надалі зосереджено підрозділи окупаційних військ.

Південнобузький напрямок:
основні зусилля зосереджено на виході до адмінкордону Херсонщини. Для покращення тактичного становища – намагаються вести наступ у районі Олександрівки. Надалі обстрілює цивільні об’єкти у Миколаєві.

Волинський, Поліський та Сіверський напрямки:
без суттєвих змін.

Також російські війська не припиняють ракетно-авіаційні удари по цивільних об’єктах по всій Україні. За добу активізувалися ракетні удари по об’єктах на заході країни. При цьому Білорусь продовжує надавати свою територію для завдання авіаційних ударів по Україні та розвідки об’єктів.

За уточненою інформацією Генштабу ЗСУ, втрати 126 бригади берегової оборони чорноморського флоту оцінюються у 75%. 810-та окрема бригада морської піхоти чорноморського флоту втратила 158 військових, близько півтисячі – поранених, 70 осіб – зникли безвісти. Велика частина військових зазначених бригад написала рапорти про відмову від участі у так званій “спецоперації РФ”.

Нагадаємо, що новий військовий наступ Росії на Україну стане приводом для обговорення на рівні низки глав держав. Світових лідерів на спільну нараду зберуть президенти Сполучених Штатів та Франції Джо Байден та Еммануель Макрон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *