Борис Джонсон в Україні – чим допоможе Британія

У суботу, 9 квітня, Київ відвідав британський прем’єр-міністр Борис Джонсон, де він зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським. Про те, що дав візит до Києва Борис Джонсон і що від спілкування з ключовою політичною фігурою Туманного Альбіону отримала Україна, “Апострофу” розповів директор програми “Північна Америка” Ради зовнішньої політики “Українська призма” Олександр Краєв.

Візит Бориса Джонсона до Києва містить дуже багато площин, і перша з них стосується геополітики. Великобританія показує, що вона не зменшує темпи підтримки, а навпаки хоче нарощувати постачання зброї, а також посилювати санкції. При цьому оголошує це не речник парламенту, не речник офісу прем’єр-міністра, не міністр оборони, а сам прем’єр-міністр. Причому робить це у столиці воюючої держави. Тобто з точки зору британської геополітики та з точки зору концепції “глобальної Британії”, яку вони сповідують з 2019 року, фактично це дуже показовий момент.

Тобто на українському кейсі Великобританія показує, що вона готова бути глобальним гравцем і нести більше відповідальності за світ навколо і за його безпеку, і за окремі держави, які страждають від агресії. В принципі, тепер просувається і наратив Великобританії про те, що вона тепер не просто активний політичний гравець, а й активний військовий гравець.

Іншою площиною цього візиту для самого Джонсона є те, що це справді непогана політична можливість. Ми знаємо, що у Джонсона всередині Великобританії досі дуже багато скандалів як з приводу вечірок на Різдво, так і з приводу внутрішньопартійних склок разом з невиконанням певних обіцянок щодо інфраструктури та охорони здоров’я. Тому загалом для Бориса Джонсона зараз зовнішня політика є дуже успішним кейсом і його в цьому підтримує навіть опозиція. По суті, ми бачимо, що чим активніше Джонсон підтримує зараз Україну, тим позитивніше це відбивається на його рейтингах. Зараз видно, що підтримка дій та активності Джонсона зростає практично щотижня. Тому це і його дуже важлива внутрішньополітична складова.

Третя площина стосується чистої дипломатії. Ми бачили візит президента Єврокомісії Урсули фон Дер Ляйєн, під час якого європейці пообіцяли багато всього, видавши Україні опитувальник, який має на увазі наступний крок до членства в ЄС. Крім того, Урсула фон Дер Ляйєн побувала на півночі Київської області. Тобто дипломатичний візит був дуже успішним. Лондон продовжує боротися з Брюсселем у багатьох питаннях, зокрема у контексті впливу в регіоні. Тому візит Джонсона також є своєрідною відповіддю Брюсселю: мовляв, не лише ви тут підтримуєте Україну, ми ще краще можемо її підтримати. Це схоже на якийсь “конкурс”: хтось сильніше і краще підтримає Україну. Нам, звичайно, від цього “конкурсу” тільки краще.

Також ми бачили, що минулого тижня багато посольств та дипломатів вже почали повертатися до Києва. Це стосується і посольства Туреччини, і посольства Литви, і місії Євросоюзу. Джонсон фактично задає певний дипломатичний тренд, який стосується того, що в Києві вже безпечно, і що потрібно працювати в Україні, і потрібно працювати саме з Києва. Умовно кажучи, на “передовій”. Це також є певними дипломатичними очками у карму для Великобританії.

Тут також слід зазначити, що особистий візит Бориса Джонсона пов’язаний і з його розумінням та його особистою політичною моделлю поведінки, яка полягає в тому, що на рівні особистого контакту лідерів держав набагато більше можна зробити та вирішити. Джонсон це розуміє. Тобто фактично, для таких політиків як Борис Джонсон, особистий контакт, особисте розуміння справи та особиста присутність на політичній та дипломатичній передовій є дуже важливою складовою. Це дає йому стимул набагато активніше працювати та допомагати.

Я не думаю, що Великобританія так швидко надала б нам протикорабельне ракетне озброєння, якби не візит Джонсона. Аналогічна ситуація з Каймановими островами, де знайшли та заблокували мільярди “брудних” російських доларів. Тобто і протикорабельні ракети, і санкції в офшорних зонах, які контролює Великобританія, і такі санкції з енергетики, і обіцянка Британії шефствувати у відновленні Київської області інфраструктурно та економічно – все це підведено під цей візит, відповідно цим візитом і викликано.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *