Вступ України до ЄС – що доведеться зробити для членства у Євросоюзі

Отримання опитувальника щодо членства України в ЄС є надзвичайно важливою подією для нашої країни. Утім, процес вступу буде тривати не тижнями і місяцями, а роками, протягом яких ми маємо повністю відбудувати державу на основі європейських стандартів.

Про це заявив міністр закордонних справ України в 2003-2005 та у 2010-2012 роках Костянтин Грищенко в спецефірі на Апостроф TV.

“Я думаю, зараз дуже важливий етап, коли є політична підтримка, і є емоційне бажання допомогти, простягнути руку Україні. Цього не вистачало нам протягом всіх 30 років незалежності. Весь час превалювали якісь скептики і ті, хто в основному звертали увагу на недоліки: ті чи інші, реальні, нереальні, які були умовні. Де виставлялися бар’єри, а не прокладалася дорога в майбутнє”, – наголосив Грищенко.

За словами дипломата, процес вступу до ЄС триватиме довго. Йдеться не про десятиліття, але і не про тижні.

“От зараз цей опитувальник – це тільки перший крок, який відкриває можливість нам швидше рухатися в напрямку досягнення кінцевої мети. Але це не буде протягом тижнів, місяців, це все одно будуть роки, хоча не десятиліття. Я думаю, що перш за все нам треба буде вирішити проблему війни. Але паралельно з цим – робити все для того, щоби, як тільки буде повна можливість зосередитися на економічному відродженні, це відбувалося паралельно з нашим рухом у напрямку Євросоюзу”, – пояснив колишній голова МЗС.

Україні доведеться перебудовувати інфраструктуру та нормативну складову на основі європейських стандартів.

“Нам доведеться практично всю країну відбудовувати, перебудовувати, будувати на зовсім іншій основі. На основі якраз європейських стандартів із залученням європейських грошей – не тільки їх, звичайно. Але для того, щоб ми одразу своєю інфраструктурою – як фізичною, так і нормативною – входили в ЄС як повноцінна і готова до дуже ефективної співпраці всередині Союзу держава. Тож це суперважлива подія. Я думаю, що готовність до того, щоб рухатися в цьому напрямку, має об’єднувати різні політичні сили для того, щоб забезпечити майбутнє нашої держави”, – резюмував Грищенко.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *