Росія спонсор тероризму – Зеленський звернувся до Байдена

Президент України Володимир Зеленський закликав президента США Джо Байдена визнати Росію державою-спонсором тероризму, що стало б однією з найпотужніших і далекосяжних санкцій в арсеналі Сполучених Штатів. Байден готовий розглянути низку пропозицій для посилення тиску на Москву.

Про це пишуть у The Washington Post з посиланням на осіб, обізнаних про розмову двох лідерів, про яку раніше не повідомлялося.

Такий захід може мати наслідки, включно з накладенням економічних санкцій на десятки інших країн, які продовжують вести бізнес з Росією, заморожування активів Москви в Сполучених Штатах, включаючи нерухомість, і заборону різноманітних експорт товарів подвійного призначення.

“Додавання Росії до списку держав-спонсорів тероризму було б варіантом для ядерної економіки”, – сказав екс-чиновник Держдепартаменту Джейсон Блазакіс

Вашингтон прагне утримати свою тонку мережу альянсів на тлі зростання цін на енергоносії та інфляції, які посилилися через безпрецедентні санкції проти Росії. Окрім цього, починаючи з 1979 року, республіканські та демократичні адміністрації помірно використовували позначення терору, націлюючись лише на кілька держав-парії, де Сполучені Штати мають обмежені інтереси. Зараз у списку держав-спонсорів тероризму знаходяться Північна Корея, Куба, Іран та Сирія.

“Позначення, яке вимагає висновку держсекретаря, може бути застосовано до будь-якої країни, яка “неодноразово надала підтримку актам міжнародного тероризму”, – йдеться в інформаційному листі Держдепартаменту.

Водночас деякі республіканці в Конгресі наполягали на тому, щоб адміністрація Байдена додала Росію до списку держав-спонсорів тероризму. Однак, чиновники адміністрації пообіцяли лише розглянути таку пропозицію.

У виданні наголошують, що визначити РФ може бути легше, ніж для країн, які зараз у списку, оскільки вбивство Росією мирних жителів в Україні та Сирії, її імовірні вбивства та спроби вбивства дисидентів і шпигунів в іноземних країнах, а також її підтримка сепаратистів в Україні, яких Сполучені Штати звинувачують у вбивствах, зґвалтуваннях та катуваннях, могли б з точністю відповідати Критеріям Держдепартаменту.

Ця пропозиція не безпідставна. Питання в тому, які наслідки з економічної точки зору?” – зауважив Аріель Коен, старший науковий співробітник Євразійського центру Атлантичної Ради.

Раніше “Апостроф” писав, що Байден в середу оголосив про додаткову військову допомогу Україні у розмірі 800 мільйонів доларів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *