Ринок житла – Мінрегіон готується відбирати недобудови для переселенців

У Мінрегіоні готують рейдерське захоплення недобудованого житла в Україні у вигляді переформатування ринку житла.

Про це пише “Апостроф”.

Як говориться в матеріалі, нового житла після війни потребуватимуть сотні тисяч, якщо не мільйони українців. Уряд уже оголосив про можливість подавати заявки на компенсації втраченого майна, будівництво нових квартир та плани викуповувати квартири в комплексах, які фактично готові до експлуатації.

Проте від планів уряду відрізняється ініціатива Мінрегіону та його голови Олексія Чернишова, який, як стверджують забудовники, ініціює переформатування ринку із можливою передачею недобудов на баланс свого відомства. Параметри такого рішення Чернишов обговорював із мерами у кулуарах наради на Асоціації міст України 11 квітня. Ключовий пункт плану Мінрегіону – передача не лише проблемних недобудов, а й комплексів, що зводять фінансово стійкі компанії. Питання компенсацій забудовникам не обговорюється, звучать заклики передати міністерству навіть продане житло.

“Виходить, що відомство Чернишова зараз претендує мінімум на 160 тис. квартир. А якщо брати до уваги комплекси, що будуються, які знаходяться на середині свого циклу або зовсім на підготовчому етапі, цифру можна сміливо множити на три”, – йдеться у матеріалі.

У Раді та Кабміні тим часом було мінімізовано мито на імпорт будматеріалів на нове будівництво, спрощено процедури отримання дозволів, виділення землі під “соціальні” проекти планують зробити не прив’язаним до цільового призначення ділянки.

А для недобудов існує низка корупційних ризиків: різні види оцінок (оцінка пошкоджень, оцінка техстану), вартість робіт з добудови або ціна викупу житла (ціна варіюватиметься залежно від району, квадратури, інфраструктури), та “на можливості керувати цією “вилкою” мабуть, зароблятимуть чиновники”, – пишуть журналісти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *