Оборона Донбасу та відбиття Херсона – онлайн війни 7 квітня

Ось уже 43-й день триває повномасштабна війна з російськими окупантами, які продовжують зазнавати великих втрат.

Ворог активізувався на східному фронті, де, за даними Генштабу ЗСУ, збирається влаштувати запеклі бої за Донбас.

“Апостроф” продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 6 квітня

_____________________________________________________

21:45 Парламент Молдови заборонив георгіївську стрічку, а також символи “Z” та “V”. Штрафи за демонстрацію символіки, що використовується російськими військовими в Україні, становитимуть 9000 леїв (14 408 грн.) для фізосіб та 18 000 леїв (28 817 грн.) для юросіб.

21:40 У Сибіру життя знищених окупантів прирівняли до сміття. В Іркутську місцева влада вирішила звільнити сім’ї загиблих “під час спецоперації” в Україні від плати за вивезення побутових відходів, а також списати заборгованості та пені.

енн

21:31 У Бородянці Київської області з-під завалів лише двох будинків дістали тіла 26 загиблих, повідомила генпрокурор Ірина Венедіктова.

21:25 Через війну з Росією в Україні оголошено загальну мобілізацію. Комплектування вакантних посад у ЗСУ та інших військових формуваннях здійснюється за рахунок надходження військовозобов’язаних та резервістів. Тож потреби у проведенні чергового призову громадян України на строкову військову службу у квітні-червні 2022 року нема, заявили у Генштабі ЗСУ.

21:06 Британія не може допустити, щоб країна залежала від російської нафти та газу.

“Важливою частиною британської стратегії енергетичної безпеки є план зі встановлення восьми нових ядерних реакторів, по одному на рік, які забезпечують мільйони будинків чистою, безпечною та надійною ядерною енергією”, – заявив прем’єр Борис Джонсон.

21:02 “Українська ППО збиватиме військові та військово-транспортні літаки ЗС РФ над територією України у випадку спроб перекинути їх до Придністров’я”, – заявив начальник Управління зв’язків з громадськістю ЗСУ полковник Богдан Сеник.

21:00 Під час воєнного стану за продаж товарів гуманітарної допомоги, використання благодійних пожертв або безоплатної допомоги чи інші дії з цим майном задля отримання прибутку передбачено:

  • позбавлення волі на строк від 5 до 7 років
  • позбавлення права обіймати певні посади на строк до 3 років
  • конфіскація майна.

20:50 Сенат США проголосував за відмову від імпорту енергоносіїв із Росії. Слідом за ним проголосувала за відмову і Палата представників США.

20:30 Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що літак кума президента РФ Віктора Медведчука, який переховується від українських правоохоронців, успішно служить на благо України.

20:25 Захисники України відновили контроль практично над усією територією Миколаївської області. Проте орки продовжують обстрілювати Миколаїв з РСЗВ “Смерч”, заявив губернатор Віталій Кім.

20:15 Pink Floyd підтримали Україну та українського музиканта. Легендарний гурт вперше за 28 років написав пісню. Девід Гілмор присвятив її українському музиканту, який зараз зі зброєю захищає Україну на війні, яку розв’язала Росія.

20:05 Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков дав інтерв’ю Sky News, в якому неодноразово збрехав:

  • РФ ніколи не завдавала ударів по цивільних об’єктах в Україні;
  • “Спецоперація” в Україні найближчими днями або в найближчому майбутньому досягне своїх цілей або закінчиться шляхом переговорів;
  • У РФ є багато свідків того, що відбувається в Маріуполі та Бучі, які говорили про жахливі дії з боку нацбатальйонів України;
  • Маріуполь буде звільнено від “націоналістичних українських батальйонів”, Росія сподівається, що це відбудеться найближчим часом;

При цьому Пєсков визнав великі втрати Росії в Україні, проте про цифри промовчав.

19:55 Президент Володимир Зеленський звернувся до народу й політиків Кіпру, подякував за підтримку України і закликав зробити ще набагато більше як на рівні Євросоюзу, так і на національному рівні, щоб зупинити цю війну і примусити Росію до миру.

“Вірю, що разом нам вдасться забезпечити необхідний тиск на російське керівництво. Республіка Кіпр має надзвичайно могутні інструменти впливу на російське суспільство. Унікальну силу, яку можна поставити на службу миру”.

19:35 Ворог завдав авіаудару по єдиному контрольованому шляхопроводу Донецької залізниці. Шляхопровід біля станціі Барвінкове – єдиний контрольований Україною виїзд залізницею із таких міст як Слов’янськ, Краматорськ та Лиман. Тимчасово заблокованими в Слов‘янську та Краматорську залишились три евакуаційні поїзди.

19:18 Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що вирушить до Києва 8 квітня.

19:05 Генасамблея ООН призупинила роботу Росії у Раді ООН з прав людини через грубі та систематичні порушення прав людини в Україні російськими військовими.

18:55 В Італії віллу на озері Комо, що належить пропагандисту РФ Володимиру Соловйову, залили “кров’ю”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наступ під Ізюмом і тиск під Донецьком: зведення Генштабу на вечір 7 квітня

18:23 У Росії та на окупованих територіях України та Грузії сотні військових та росгвардійців відмовляються воювати в Україні.

18:15 Спроби влади Росії підтримати курс рубля вичерпають її ресурси для ведення війни проти України, заявив заступник міністра фінансів США Воллі Адейемо.

17:47 Підрозділи ДПС ОУВ “Сіверськ” підняли український прапор на найпівнічнішій точці України – над Гремʼячем у Новгород-Сіверському районі Чернігівської області України.

17:40 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що битва між Україною та Росією за Донбас буде схожа на Другу світову війну з великими операціями, маневрами, з участю тисяч танків, броньованих машин, літаків та артилерії.

17:35 Стокгольм готовий надати Україні нову військову допомогу, – глава МЗС Швеції.

17:22 Голова МЗС України Дмитро Кулеба у Брюсселі після участі у міністерській зустрічі НАТО закликав Альянс надати Києву більше зброї, включаючи літаки, важкі системи ППО, ракети та бронетехніку.

17:15 14 мирних громадян намагалися вибратися із села Первомаївка Херсонської області по Каховському водосховищу на човні. Окупанти накрили їх артилерійським вогнем та “Градами”. На місці загинули троє дорослих та дитина 2009 року народження.

16:55 Бригадний генерал ЗСУ Олександр Грузевич заявив, що після перегрупування військ Росія спробує здійснити повторний наступ на Київ. Однак українське військове керівництво усвідомлює плани ворога та здійснює заходи з оборони Києва та області.

16:48 У парламент Молдови внесено законопроект про заборону георгіївської стрічки та символів Z та V.

16:42 Поліція провела обшуки на дачі Медведчука “Ведмежа дубрава”. Правоохоронці вилучили понад 300 картин відомих художників (Бокшай, Ерделі, Манайло, Шолтес, Глюк), снігоходи, квадроцикли та автомобілі. Загалом арештовано три квартири і два майнові комплекси.

16:33 На Луганщині українські захисники успішно атакували ворога, захопивши його позиції та зброю.

16:25 Іван Столбовий, мер Балаклії на Харківщині, який пішов на співпрацю з росіянами, з сім’єю покинув місто і виїхав до РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Битва за Київ: як кувалась перемога української армії

16:10 16 ворожих ДРГ виявлено в Києві за останні дві доби, блокпости у столиці залишатимуться й надалі. При “зачистці” одного з районів спіймали групу диверсантів і виявили жменю датчиків, по яких наводяться ракети.

15:42 Президент України Володимир Зеленський відзначив 168 українських захисників і захисниць державними нагородами. 16 воїнів – посмертно.

15:40 Сенат США одноголосно підтримав програму ленд-лізу для України. Подібна програма допомогла перемогти Гітлера у Другій світовій війні.

15:21 Європарламент абсолютною більшістю у 413 голосів підтримав резолюцію про заклик до повного і негайного ембарго на імпорт російських енергоносіїв: нафта, газ, вугілля та ядерне паливо.

15:18 З Харківщини надходять гарні повідомлення.

15:07 На Київщині затримали кримінального “авторитета”. Під час огляду помешкання оперативники виявили речі, які було викрадеено з осель мешканців Бучі, одразу після звільнення населеного пункту від окупантів. Серед знайденого – побутова техніка, мобільні телефони, комп’ютери, прикраси тощо. Також виявили зброю і наркотики.

14:35 Бійці 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади відкинули окупантів майже на 10 км від Кремінної Луганської області.

14:11 На Луганщині не залишилося жодної вцілілої лікарні

З початку повномасштабної війни Росії та України, у Луганській області було обстріляно кожну медичну установу, написав голова Луганської ОВ Сергій Гайдай.

Він також повідомив, що Рубіжанська лікарня залишилася на окупованій частині міста, орки знімають відео та звинувачують українських військових у руйнуваннях. Зрадник – головний лікар підіграє кадировцям, хоча точно знає, хто і коли зруйнував лікарню.

13:45 Росія може атакувати Одесу.

Про це президент Володимир Зеленський заявив під час звернення до парламенту Греції.

“Для вас базові речі історії та самовизначення пов’язані з українською землею. “Свобода чи смерть” – ці слова відображають не лише нашу боротьбу, а й частину вашої ідентичності, яка походить з нашої Одеси, ще одного південного міста України, яке Росія може спробувати знищити так само, як і Маріуполь”, – заявив Зеленський.

Зеленський також заявив, що у Маріуполі залишається близько 100 тисяч людей, і немає жодної будівлі без пошкоджень.

13:20 Депутат Європарламенту, колишній прем’єр-міністр Бельгії Гі Верхофстадт емоційно закликав ЄС сильніше тиснути на РФ

«Чому ваші санкції не працюють? Тому що вони розраховані на застосування за умов демократії, коли є громадська думка. А у Росії немає громадської думки, немає демократії. Що там у вашому п’ятому пакеті санкцій? Вугілля? Смішно, це лише три відсотки імпорту Росії. Що там далі, SWIFT? Смішно, понад 50% фінансових інститутів РФ уникли цього виду санкцій. Олігархи? Вони майже нічого не втратили від ваших санкцій.

12:55 Нові марення від Лукашенка.

12:50 Практично у 90% загиблих мирних жителів Бучі на Київщині виявлено кульові поразки, а не осколкові.

Про це розповів мер міста Анатолій Федорук.

12:05 Борис Філатов закликав біженців їхати транзитом на захід країни, бо там безпечніше.

Також він порадив жителям Дніпра, по-перше, не повертатися тим, хто поїхав, а, по-друге, усім, хто може виїхати – перечекати у безпечному місці. Адже квітень обіцяє бути спекотним.

11:50 З 9-ти оперативних напрямків, де наступав противник на початку війни, залишилося два з половиною – зона ООС, Луганська область та Маріуполь. У Херсонській області противник уже обороняється, заявив на брифінгу Олексій Арестович.

11:25 Генштаб ЗСУ повідомляє, що на Херсонщині українські військові розбили артилерійський підрозділ російських окупантів, який готувався до обстрілу мирних населених пунктів

Знищити вдалося не всю техніку ворога, оскільки російські артилеристи відразу кинулися тікати.

11:06 ЄС переносить повну заборону імпорту російського вугілля на один місяць до середини серпня в новому пакеті санкцій, повідомляє джерело Reuters.

10:57 Війна в Україні триває вже 43 дні. За цей час сума прямих військових втрат Росії становить понад 12 млрд доларів.

10:38 Глава МЗС Дмитро Кулеба у Брюсселі зустрівся з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

«Я прийшов сюди сьогодні, щоб обговорити три найважливіші речі: зброю, зброю та зброю. Насущні потреби України, стійкість постачань та довгострокові рішення, які допоможуть Україні здобути перемогу», – написав він у Twitter.

10:26 За часи війни Росії проти України російська сторона втратила близько 18 900 військових убитими. Українські сили знищили майже 700 танків, 150 літаків та тисячі броньованих машин та автомобільної техніки.

10:00 Британське військове командування розробляє плани щодо відправлення бронетехніки в Україну. В першу чергу поставок включені колісні розвідувальні та транспортні бронеавтомобілі Mastiff та Jackal (на фото)

9:39 У лавах російських окупантів зростає кількість тих, хто відмовляється воювати проти України. Зокрема, не захотіли їхати на війну близько 60 військовослужбовців із Пскова.

9:08 Російські війська під час обстрілів потрапили до залізничного вокзалу, тепер він не працює, заявив Олександр Сенкевич.

8:39 Мер Каховки Віталій Немерець заявив, що залишив захоплене росіянами місто та поїхав на територію, підконтрольну ЗСУ.

“Через те, що я не захотів співпрацювати з російськими окупантами, життю моєї родини і мені особисто загрожувала реальна небезпека. Вважаю, що від мертвого мера чи мера десь у підвалі користі громаді немає”, – пояснив мер своє рішення.

8:29 Злочини окупантів – це геноцид українського народу! – Корнієнко

Деталі: «На найближчому засіданні Верховна Рада звернеться до міжнародної спільноти та парламентів світу щодо визнання військових злочинів російської федерації геноцидом українського народу», – повідомив перший заступник голови парламенту Олександр Корнієнко в ефірі об’єднаного телемарафону «UA разом».

8:17 Україна вже націоналізувала майно Росії та Білорусі на суму понад $468 млн

Усього націоналізовано майна:

▪️450 вагонів

▪️7 вантажних транспортних засобів

Окрім цього планується накласти арешт ще на 1552 вагони.

8:05 Як довго триватиме війна в Україні, якщо вона не буде припинена дипломатичним шляхом, невідомо, але Київ може її виграти. Про це заявив речник Пентагону Джон Кірбі.

7:39 Росіяни готуються до наступальної операції на сході України.

“Основні зусилля окупанти зосереджують на підготовці до наступальної операції на сході України, метою якої є встановлення повного контролю за територією Донецької та Луганської областей”, – йдеться у зведенні Генштабу.

Армія РФ продовжує активні дії на Слобожанському, Донецькому, Южнобузькому та Таврійському напрямах.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *