Вимоги Росії до України – The Financial Times дізнались про відмову більшості претензій

Росія тепер не вимагає від України “денацифікації”, “демілітаризації” та офіційного статусу російської мови в нашій державі.

Про це повідомляють у The Financial Times з посиланням на чотирьох поінформованих щодо переговорів осіб.

У рамках нинішніх переговорів про припинення вогню країна-агресор Росія відмовилась від своїх основних вимог. Окрім цього, вона готова прийняти приєднання України до ЄС за умови позаблоковості, тобто відмови вступу до НАТО.

Відповідно до інформації анонімних джерел, проєкт документа про припинення вогню створено без обговорення трьох початкових основних вимог РФ: “денацифікація”, “демілітаризація” та правовий захисту російської мови в Україні.

Поступки з боку Росії відбуваються через те, що її наземний наступ, який триває вже місяць, значною мірою застопорився в результаті більш запеклого опору України, ніж очікувалося, а також через оперативні недоліки Росії. Але Україна та її західні прихильники залишаються скептично налаштованими щодо намірів Путіна, побоюючись, що російський президент може використати переговори як димову завісу, щоб поповнити свої виснажені сили та спланувати новий наступ”, – сказали інформатори.

Голова фракції “Слуга народа” у ВР і член переговорної групи Києва Давид Арахамія говорить, що сторони близькі до домовленості щодо гарантій безпеки та вступу України до ЄС, проте просить обережно ставитись до перспектив прориву, оскільки по кожному пункту переговорів деякі моменти залишаються невирішеними.

Ще одна поінформована про переговори особа стверджує, що українська сторона стурбована майже щоденною зміною позиції Росією у військовому тиску та у вимогах таких, як “демілітаризація”.

Окрім того, угода, яка наразі розглядається, містить пункти про утримання України від розробки ядерної зброї або розміщення іноземних військових баз на додаток до відмови курсу в НАТО.

В обмін Київ отримає ““формулюванням, наближеним до статті 5 НАТО”, – порівняв Арахамія. Це означає, що члени договору мають прийти одне одному на допомогу в разі нападу. Проте поки що Україна не отримала ні схвалення, ні відмов від гарантів.

The Financial Times з посиланням на Арахамію повідомляє, що Москва змушує Україну визнати російський контроль над територією анексованого Криму, а також і над тимчасово окупованими територіями, які контролюються терористичними угрупуваннями “Л/ДНР”.

За словами глави фракції “Слуги народу”, Україна не визнає кордонів, відмінних від тих, що є в Декларації незалежності.

Водночас видання пише, що Київ готовий обговорювати гуманітарні питання (наприклад, відновлення водопостачання Криму) та зобов’язання не повертати АРК силою.

Раніше “Апостроф” повідомляв про те, що Україна спростувала слова турецького президента Ердогана про консенсус на переговорах із Росією.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *