Переговори в Туреччині – що означає нейтральний статус для України

Нейтральна Україна залишиться позаблоковою без’ядерною державою, але цей статус має бути закріплений системою гарантій безпеки, аналогічних п’ятій статті Статуту НАТО, коли гаранти не зможуть залишитись осторонь у разі нападу.

Про це розповів Надзвичайний та Повноважний Посол України у 1995-1998 роках, дипломат, державний діяч, кандидат юридичних наук Олександр Чалий.

Україна може зафіксувати свій сьогоднішній статус позаблокової та без’ядерної держави у формі постійного нейтралітету, що вже зроблено у Декларації про суверенітет від 1990 року.

У такому разі наша країна не розміщуватиме у себе іноземні військові бази, військові контингенти, і не вступатиме у військово-політичні союзи, а військові навчання зможе проводити лише за згодою держав-гарантів.

Важливо, що угода не повинна позбавляти Україну права на вступ до ЄС. Навпаки, країни-гаранти повинні сприяти цим процесам.

Натомість Україна вимагає чітких гарантій безпеки, що юридично зобов’язують, які мають бути аналогічні п’ятій статті Статуту НАТО. Це означає, що у разі нападу на неї країна може протягом трьох днів запросити негайних консультацій.

Якщо проблему не вдасться вирішити дипломатичним шляхом, гаранти мають надати військову допомогу та озброєння, а також, можливо, закрити повітряний простір над Україною.

Раніше у Стамбулі завершився перший день переговорів між Росією та Україною, які тривали три години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *