Мінінфраструктури заявив про завдання забезпечити аграріїв

Забезпечення аграрного сектору технікою, запчастинами, добривами та пальним є першочерговими задачами Мінінфраструктури в умовах війни.

Про це розповів міністр інфраструктури Олександр Кубраков після зустрічі з представниками агробізнесу.

За його даними, наразі посівна кампанія розпочалася вже в усіх регіонах, де не ведуться активні бойові дії.

“Наше ключове завдання — забезпечити стабільну логістику техніки та запчастин до неї, добрив, пального тощо. Усе необхідне для роботи господарств. Так, є деякі складнощі на окремих маршрутах, однак в цілому можемо говорити про те, що ми здатні забезпечити бізнес усім необхідним для старту весняної посівної кампанії”, – зазначив Кубраков.

В умовах війни деякі господарства зіткнулися з проблемами із лізингодавцями та страховими компаніями. Як повідомив міністр, Мінінфраструктури вже готує спільні рішення з Мінекономіки та МінАПК для вирішення цих питань.

Окремим пунктом обговорення з аграріями став експорт сільськогосподарської продукції. Цей напрям значно звузився через блокаду росією морського сполучення, тому головним транспортним каналом для експорту стає залізниця.

“Нагадаю, що зазвичай фермери залишають частину врожаю на весну, адже у цей період її можна продати за вигіднішими цінами. Ми переорієнтовуємо експорт аграрної продукції на потужності залізниці. Паралельно підвищуємо загальний рівень контейнеризації вантажної системи Укрзалізниці”, – розповів Кубраков.

Він також повідомив, що у забезпеченні населення України продовольством від початку війни активну участь приймає світова неурядова організація World Central Kitchen та їх волонтерська ініціатива ChefsForUkraine. Вони працюють вже у 21 місті України та щодня надають постраждалим регіонам близько 250 тисяч готових до вживання страв.

“Кожного дня ми стаємо сильнішими, вчимось адаптуватись до нових умова, знаходимо ще більше союзників по всьому світу”, – зазначив міністр.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *