Найбільш стабільними держпідприємствами в Україні є порти

Експерти Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) представили рейтинг фінансової стабільності та прозорості українських державних підприємств. Результати цього дослідження, на думку його авторів, покликані сприяти підвищенню ефективності управління державними підприємствами, від діяльності яких залежить добробут громадян. “Апостроф” розбирався, як вітчизняні держпідприємства переживають тривалий ковідний карантин.

Експерти Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) презентували рейтинг фінансової стійкості та прозорості державних підприємств України.

Дослідження проводилось у партнерстві з Інститутом економічних і соціальних реформ (INEKO) та за підтримки Агентства з міжнародного співробітництва в галузі розвитку Словаччини (SlovakAid).

За словами фахівців МЦПД, підготовлений ними рейтинг спрямований на підвищення ефективності управління державними підприємствами.

Експерти проаналізовали фінансові показники 50 найбільших українських державних компаній. Вони вважають, що результати цього проекту будуть корисними як джерело інформації для оцінки тенденцій фінансової діяльності вітчизняних держпідприємств.

Про що свідчить рейтинг

Фінансова стабільність підприємств оцінювалась за даними 2020 року. Під час дослідження та складання відповідного рейтингу враховувалися такі показники, як ліквідність, рентабельність, леверидж (відношення основного капіталу підприємства до запозичених коштів) та активність.

Сукупність коефіцієнтів цих показників сформувала єдиний рейтинг фінансової стійкості держпідприємств. З детальною методологією, що була використана у досліджені, можна ознайомитися тут.

Перша “десятка” найбільш фінансово стабільних українських державних підприємств виглядає наступним чином:

Виходячи з рейтингу, можна констатувати, що найбільш фінансово стабільними держпідприємствами в Україні є порти.

А ось як виглядає рейтинг найменш стійких з фінансової точки зору держпідприємств:

Тут ситуація більша складна, але вочевидь проблеми здебільшого мають вугільні компанії.

За посиланням – повний рейтинг фінансової стійкості державних підприємств України.

Щодо прозорості держпідприємств, то тут дані в досліджені стосуються 2021 року. У сукупному рейтингу оцінювалися такі фактори, як прозорість та доступ до інформації, економічні показники, державні закупівлі та власність, кадрова політика, етика та конфлікт інтересів, гранти та благодійна політика.

Лідерами в цьому рейтингу є:

– ДП Національна енергетична компанія “Укренерго”;

– ПАТ “Укрпошта”;

– ДП “Адміністрація морських портів України”;

– ПАТ “Укрзалізниця”;

– ПрАТ “Укргідроенерго”.

Аутсайдери рейтингу:

– ДП “Дирекція Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд”;

– ДП “Укркосмос”;

– ДП “Укрмедпроектбуд”,

– ДП “Дирекція по будівництву об’єктів”;

– Державна акціонерна компанія “Хлiб України”.

Повний рейтинг прозорості державних підприємств – за посиланням.

Чому це важливо

За словами експерта МЦПД Єгора Кияна, який брав участь у презентації, на стан фінансової стійкості та прозорості держпідприємств вплинули пандемія коронавірусу і спричинена нею економічна криза.

“З одного боку, криза – це тяжкий стан, а з іншого, – іноді кризи використовуються для зловживання”, – сказав він.

Молодший експерт МЦПД Юлія Проценко, в свою чергу, заявила, що презентовані результати дослідження є вкрай важливими, адже від того, як функціонують державні підприємства, та яким чином управляється державна власність, залежить добробут громадян України.

Нагадаємо, що в нашій країні на сьогодні понад 3000 державних підприємств, але більшість з них не є ефективними, при цьому багато з них реально взагалі не працюють і існують лише на папері.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *