Польоти в Європу з України

Багатостраждальна епопея з угодою про “відкрите небо” між Україною та ЄС завершена – 12 жовтня в Києві, після восьми років очікування, відповідний документ був, нарешті, підписаний. Очевидно, що реалізація угоди принесе значні бонуси українцям, але вітчизняній владі належить ще виконати багато роботи в цьому напрямку. “Апостроф” розбирався, що зміниться в авіасполученні, як всередині України, так і за її межами, і чого чекати нашим громадянам від “відкритого неба” з Європою.

Вісім років чекання

На саміті Україна-ЄС, що проходив 12 жовтня у Києві, було підписано угоду про спільний авіаційний простір, яка більш відома під назвою “відкрите небо”. Метою цього документу є запровадження в Україні тих же правил повітряних перевезень та обслуговування пасажирів, що діють у Європейському Союзі.

“Така угода — це кінець цінових монополій на авіаційному ринку, це збільшення кількості маршрутів, це новий рівень захисту прав споживачів та нові можливості для розвитку туризму в Україні,” – написав на своїй сторінці у Facebook прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Історія “відкритого неба” з ЄС є досить давньою і важкою. Вперше ця угода була парафована (узгоджена до підписання) ще у 2013 році. І підписи під нею мали з’явитися ще на саміті у Вільнюсі в тому ж самому році. Проте коли тодішній президент Віктор Янукович відмовився підписати угоду про асоціацію з Євросоюзом, звичайно не могло вже бути мови і про підписання “відкритого неба”.

Переговори про спільний авіапростір відновилися вже після Революції гідності і підписання Угоди про асоціацію. Обидві сторони висловлювали згоду і бажання відкрити небо одне для одного, проте на заваді стали обставини, які до України не мали жодного стосунку, – Велика Британія і Іспанія затіяли чергову суперечку щодо статусу Гібралтару, в тому числі щодо неба над цією територією і місцевого аеропорту. І в умовах, коли між учасниками угоди існував конфлікт, залучати до неї нові країни було неможливо. Тому Україні і ряду інших держав, які прагнули приєднатися до угоди (зокрема Катару), довелося чекати, поки британці і іспанці досягнуть хоч якоїсь згоди.

Цей момент настав наприкінці 2020 року, коли після “брекзіту” Британія та Іспанія все ж таки досягли певної згоди щодо Гібралтару. Відтак було відкрито шлях до підписання, яке, нарешті, відбулося.

Для того, щоб угода почала працювати, сторони мають відбути ще невелику бюрократичну процедуру, обмінятися нотами про її підписання. Після цього з першого числа наступного місяця угода набуде чинності на тимчасовій основі. А після того, як її буде ратифіковано парламентами України і інших країн-учасниць, документ запрацює на постійній основі.

На думку міністра інфраструктури України в 2016-2019 роках Володимира Омеляна, скоріше за все, угода запрацює вже з 1 грудня нинішнього року.

Рейсів побільшає, квитки подешевшають

Що ж принесе українцям нова угода з ЄС?

“У нас будуть діяти такі самі можливості, правила й стандарти в галузі авіаперевезень, як і в держав-членів Євросоюзу. Такі самі правила будуть функціонувати й щодо безпеки польотів, авіаційної безпеки, організації повітряного pyxy. ЄС визнаватиме українські сертифікати, видані літакам українського виробництва,” – запевняє Денис Шмигаль.

Головна перевага угоди в тому, що вона долучає український ринок авіаперевезень до загальноєвропейського. Всі авіакомпанії з країн Європейського Союзу зможуть вільно здійснювати рейси з будь якого українського аеропорту до Європи, а також при бажанні зайти на ринок внутрішніх українських авіаперевезень.

Схожі права отримають і українські авіаперевізники. Для них відкриються всі європейські аеропорти. Проте все ж таки діятимуть певні обмеження.

“За чинним текстом угоди наші авіакомпанії не матимуть можливості запроваджувати рейси, в яких однією з точок маршруту не буде український аеропорт, – пояснив “Апострофу” Володимир Омелян. – Тобто вони не зможуть здійснювати перевезення, наприклад, за маршрутом Прага-Берлін. Їм будуть доступні лише маршрути типу Київ-Прага-Берлін чи Львів-Прага-Берлін.”

Втім, і в такому не зовсім симетричному вигляді угода надає величезні можливості для розвитку авіації в Україні. До того ж, після остаточної ратифікації і набуття документом повної сили, Україна зможе порушити питання про внесення змін до існуючого тексту.

Угода повинна стати потужним рушієм конкуренції на ринку авіаперевезень. Численні авіакомпанії зможуть вільно зайти на вітчизняний ринок і запропонувати велику кількість рейсів, як на існуючих уже напрямках, так і на тих, які на даний момент не обслуговуються.

Підписання угодиФото: Апостроф / Роман Пєтушков

І деякі авіакомпанії не приховують, що вже розробляють плани агресивної експансії на український ринок. Наприклад, генеральний директор авіакомпанії Ryanair Майкл О’Лірі заявив про намір після приєднання України до договору про “відкрите небо” здійснити значні інвестиції в розвиток національного авіасполучення. Компанія планує створити в Україні базу для 20 власних літаків, розширити список аеропортів, звідки вони здійснюють рейси, з нинішніх п’яти до дванадцяти, і започаткувати окрім міжнародних рейсів також внутрішньоукраїнські перевезення.

Підвищення рівня конкуренції дозволить знизити ціни на квитки і зробити перельоти більш доступними. Звичайно, здешевшання у кілька разів, як це відбулося у 2018 році за рахунок дерегуляції ринку, вже не буде. Проте за оцінкою Володимира Омеляна, ціни можуть знизитися на 10-15%.

Правда, це зниження не буде рівномірним в усіх напрямках. Особливо воно буде помітним там, де сьогодні авіаційні перевезення занадто зарегульовані.

“У авіасполученні України з деякими країнами, наприклад, Чехією, Польщею, Італією, діють міжурядові угоди, згідно з якими рейси між країнами здійснюються лише з певних аеропортів визначеними авіакомпаніями, – розповів Володимир Омелян. – Такий монополізм призводить до того, що ціни на квитки в цих напрямках є завищеними. Але після набуття угодою чинності, всі існуючі обмеження будуть скасовані, і за рахунок приходу на ці напрямки нових перевізників ціни підуть вниз. В той же час, на таких напрямках, де вже сьогодні існує конкуренція, наприклад на Угорщину чи Польщу, значного здешевлення вже не буде”.

Окрім того, доступність авіасполучення буде підвищуватися за рахунок того, що з’явиться значна кількість нових маршрутів з невеликих аеропортів у регіонах, які сьогодні використовуються дуже мало. Зараз багатьом громадянам України доводиться витрачати значні кошти і час на те, щоб спочатку доїхати до Києва або іншого великого міста, а вже там сісти на літак. Завдяки угоді, незабаром вилетіти в найбільш популярних напрямках можна буде майже з кожного обласного центру.

Європейські літаки в українських реаліях

Приєднання України до загальноєвропейського ринку авіаперевезень вплине і на внутрішні сполучення. Причому, можливо, навіть більше, ніж на міжнародні.

“В країнах, які мають велику територію, подібну до української, авіація традиційно є другим за популярністю видом транспорту після залізниці, – розповідає голова Асоціації індустрії гостинності України Олександр Лієв. – У нас же вона з величезним відривом відстає і від залізниці, і від автомобільного транспорту. Причому для туристичних поїздок літаки практично не використовуються”.

Фото: Getty images

Причина цього в тому, що внутрішні перевезення дуже дорогі. Квиток на літак, наприклад, за маршрутом Київ-Дніпро коштує 5-6 тисяч гривень (для порівняння квиток з Києва до Варшави бюджетної авіакомпанії можна придбати за 1000-1500 гривень).

“Тому жителі Прикарпаття для того, щоб поїхати відпочити на Азовське море, змушені витрачати майже дві доби на виснажливу поїздку в поїзді замість того, щоб скористатися літаком”, – говорить Лієв.

Тож, на думку експерта, європейські авіакомпанії, які намагаються максимально завантажувати свій парк машин, охоче зайдуть на український ринок внутрішніх перевезень, завдяки чому різко зросте кількість пропонованих рейсів, а ціни завдяки конкуренції суттєво покотяться вниз. Це, в свою чергу, дасть величезний поштовх розвитку вітчизняному туризму, який отримає можливість включати внутрішні перельоти в плани пропонованих споживачам турів.

Але, нагадаємо, в Україні на внутрішніх авіаперевезеннях стягується ПДВ у розмірі 20%, що значно підвищує кінцеву вартість квитків, окрім цього, в нашій країні авіаційне паливо занадто дороге, що також накручує тарифи.

Навесні цього року уряд запропонував скасувати ПДВ на внутрішніх перевезеннях, і це дійсно може знизити їхню вартість. Зрозуміло, що без цього та без зниження цін на паливо європейські авіакомпанії навряд чи прийдуть на внутрішній вітчизняний ринок.

Робота тільки починається

Можливо, читаючи про вигоди, які обіцяє українським пасажирам угода про асоціацію, деякі любителі мандрівок вже почали пакувати валізи, сподіваючись на миттєве покращення ситуації. Проте сильно поспішати все ж таки не варто. Адже для того, щоб угода запрацювала в повній мірі і почала приносити користь громадянам України, уряду і парламенту належить виконати ще багато роботи по приведенню вітчизняного законодавства до європейських норм.

Після набуття угоди чинності треба буде розробити і ухвалити закони, які впроваджують в Україні понад 20 директив ЄС, що регулюють різні аспекти повітряних перевезень: безпеки, екології, прозорих правил призначення рейсів тощо. Особливе місце в цьому переліку займає директива, яка регулює права пасажирів і зобов’язує авіакомпанії виплачувати фінансові компенсації у випадку відміни чи затримки рейсів. Вже зараз можна передбачити, що прийняттю цих законів будуть чинити опір вітчизняні перевізники, які зараз з великою вигодою для себе користуються відсутністю конкуренції з боку європейців.

Ще одна задача, яку має вирішити влада, – розбудова інфраструктури. Адже для того, щоб літаки могли літати в усі великі міста України, в цих містах принаймні повинні бути аеропорти. І уряд має забезпечити їхнє будівництво.

“Нинішня влада обіцяла побудувати до 2024 року 16 нових аеропортів, – говорить Володимир Омелян. – Проте поки що на жодному з цих об’єктів роботи навіть не починалися. Тож можна константувати, що ця програма урядом провалена. І це, звичайно, негативно впливатиме на розвиток авіасполучення”.

Окрім того, на думку колишнього міністра, уряд має зайняти активну позицію на підтримку українських авіакомпаній. Їм потрібно буде забезпечити доступність дешевих фінансових ресурсів, зниження ціни на авіаційне паливо, зниження податкового навантаження.

У нинішніх умовах, коли, європейські компанії кредитуються під 0,5-1%, а наші – під 20-25%, коли через непрозорість формування акцизів пальне в наших аеропортах значно дорожче, ніж в іноземних, українські авіакомпанії з тріском програють конкуренцію європейським колегам. Тож для розвитку вітчизняної авіації потрібна буде дієва допомога держави.

“Гадаю, президенту Зеленському варто буде забути свою ідею-фікс щодо створення державної авіакомпанії і спрямувати ресурси на підтримку існуючих підприємств, які дуже важко перенесли обмеження, пов’язані з пандемією”,- вважає екс-міністр.

Якщо влада дійсно зробить всі необхідні кроки для успішної реалізації угоди, українські пасажири невдовзі отримають велику кількість нових маршрутів. Пасажиропотік, який у доковідний 2019 рік складав 25 мільйонів людей на рік, до 2024 року може вирости до 40 мільйонів. Вартість середнього квитка на маршруті Київ-Львів чи Київ-Харків з нинішніх 100 доларів має впасти до 20-30 доларів. А пасажири мають отримувати належне забезпечення власних прав при користуванні літаками.

Якщо ж необхідні для ефективного функціонування угоди рішення не будуть прийняті, то всі вигоди, які вона обіцяє, так залишаться писаними вилами по воді.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *